2014. november 26., szerda

Torta della Nonna.

Torta della Nonna

Tipikus Észak- Toszkán és liguriai édesség, amit már sokféleképpen készítenek. Leggyakrabban úgy, hogy a krém két tészta réteg között van, porcukorral bőségesen megszórva.Elkészítési ideje 60 perc.





A tésztához valók:

24 cm-es kivehető alju piteforma,vagy tortakarika.
400 g búzaliszt
20 dkg porcukor
150 g vaj
2 darab tojás
1 tasak sütőpor
1 citrom reszelt héja (vegyszermentes)
Töltelékhez
1 tasak vaníliás puding
5 dl tej
2 ek. kristálycukor
1/2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
2 darab tojássárgája
20 g fenyőmag




Elkészítés
A tésztához valókat összeállítom robotgéppel, és fóliába betekerve egy éjszakán át hűtöm. Másnap 1/2 cm-re nyújtom a tészta felét, és egy piteformát kibélelek vele. A pudingport 5 dl tejben elkeverem habverővel, a vaníliás cukorral, és a tojássárgákkal, meg 2 ek. cukorral, és felteszem főni. Állandóan kevergetve sűrűre főzöm. Ezután kihűtöm, és jól kikeverem, majd a tésztára öntöm, amit előtte még villával megszurkálok. A tészta másik felét is kinyújtom, és a krémre terítem. A szélét a nyújtófával egyenesre vágom, és lenyomkodom a széleit. Megszurkálom, és tejföllel lekenem, majd megszórom a fenyőmaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig kell sütni.

Vajastészta csokis-körtés töltelékkel

A Blikk Nők Konyha magazin régi előfizetője vagyok,és mindig meglepnek némi finoman elkészített süteményekkel,ételekkel.Szinte minden alkalommal újabbnál újabb különlegességek tűnnek fel.Nem bonyolult,könnyen elkészíthető egyszerű formák,és finomságok.Ilyenkor sajnálom,hogy már nem vagyok fiatal,mert ők sokkal jobb helyzetben vannak.Rengeteget tanulnak a mai modern gasztronómiából.Igyekszem azonban behozni a lemaradást!



Hozzávalók:12 db-hoz.:

50 dkg konyhakész leveles tészta,ha lehet szeleteltet vásároljunk.
1 db tojás a kenéshez,
porcukor a szóráshoz,
10 dkg fehér csokoládé a tetejére öntetnek.
Töltelék:
100 ml tejszín,
10 dkg étcsokoládé,
4 db vilmoskörte ( Azért ez a fajta,mert különösen jó zamatú,és illatú ).


Elkészítés módja:

A töltelékhez a csokoládét olvasszuk fel gőz felett,és keverjük hozzá a tejszínt.
A közepesen érett körtéket hámozzuk meg,és vágjuk vékony cikkekre.Citromos vízbe tegyük a felhasználásig,hogy ne barnuljon meg.
A leveles tésztát készítsük elő. Azért jó ha szeleteltet használunk fel,mert könnyebb lesz a dolgunk ,de ha mégsem, akkor 12x 8 cm-es téglalapokat vágjunk a kinyújtott tésztából. Kanalazzuk rá a csokikrémet,és kenjük el kissé a közepén.A körteszeleteket törölgessük szárazra,és helyezzünk belőle 3 szelete a tészta közepébe. A széleket kenjük meg a felvert tojással,majd tekerjük fel a tésztalapokat.A széleket nyomkodjuk össze.Tegyük mindet szilikon lappal bélelt sütőlemezre,és kenjük le a tésztahengereket tojással,majd süssük 200 fokos sütőben 20 percig.Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.Végül csorgassuk rá a fehér csokoládét,amit szintúgy olvasszunk fel gőz felett 2 ek olajjal. Porcukorral is szórjuk meg, ha már megkötött a csoki a tetején.

Ricottás-spenótos párnák.

Ezt a finom ropogós tésztát nemcsak a ricotta,és a spenót határozza meg, hanem a benne elrejtett pirított fenyőmag. Nos, ettől a legkülönlegesebb.Nagyon finom kínáló lehet délutáni vendégak számára.Az egyik gasztromagazinban találtam rá,és azonnal elkészítettem.


Hozzávalók:


1 csomag levelestészta,jó ha olyat választunk, pld az Aldiban kapható szeletelt tészta.Na ez príma,mert csak ketté vágjuk,és négyzetet kapunk belőle,amit már lehet is tölteni.Kell még 20 dkg újzélandi spenót,de jó a hagyományos pallagi óriás, vagy más is,de nekem ez terem a kertben,és nagyon szeretjük,mert ropogós,és nem szálkás,ami a lényeg. Só,bors, ízlés szerint,3 dkg fenyőmag,20 dkg ricotta,10 dkg vaj,30 gr parmezán,őrölt szerecsendió, és végül 1 db tojássárgája a kenéshez.Szilikon lap a sütőlemezre,vagy zsírpapír,esetleg lisztezett sütőlap.


Elkészítés módja:




A spenótot mossuk meg,majd szárazra centrifugáljuk ki salátacentrifugába.Ennek hányába töröljük,vagy szárítsuk meg.Ezután vágjuk apróra,és az olvasztott vaj felét,a túróval egy tálba téve keverjük össze.Azután forgassuk bele a parmezánt,1 csipet szerecsendiót, valamint a száraz serpenyőben megpirított fenyőmagot.Sózzuk,borsozzuk meg, majd alaposan dolgozzuk össsze.Kenjük meg A négyzetekre vágott lapok szélét tojással,majd halmozzuk a közepére a tölteléket,és nyomjuk össze a szélet,és villával cakkozzuk is be.Ezzel rögzítjük,hogy ne nyíljon széjjel a párnánk.Ha befejeztük eme műveleteket,tegyük őket a sütőlemezre,és kenjük le őket tojássárgájával,majd diszítsük natúr fenyőmaggal.200 fokon előmelegített sütőbe téve 210 fokon pirosra sütjük.kb 15 perc kell neki légkeverése sütőben.

Brassói szűzpecsenye.

Ez az az étel,amit szerintem mindenki szeret.Szívesen készítem el az én ízlésemnek alárendelve.Íme a recept.



A recept hozzávalói 4( személyre)

60 dkg sertés szűz,1 db vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,10 dkg kolozsvári szalonna,só,bors,1 kg burgonya hasábokra vágva.
Elkészítés
A szalonnát csíkokra vágom,és elősütöm egy serpenyőben.Kiszedem , a visszamaradt zsírhoz adok még 1 ek zsírt,és a kockára vágott hagymát megpirítom rajta.Visszateszem a szalonnát,és a csíkokra vágott szűzhúst is hozzákeverem.Pirítom álandó kevergetés mellett pár percig,majd borsozom,és a zúzott fokhagymát is hozákeverem.Kb 1,5 dl húslével felöntöm,és zsírjára sütöm .A burgonyát én cikkekre vágom letörlöm szárazra,és hideg olajba teszem fel sütni.Amikor 1/2 óra elteltével szép piros lessz, akkor kiszedem,és a húshoz adom.Szívsalátával vinagrette mártással kínálom.

Marcipános szilvás pite

Számomra ez a pite a királynők pitéje.Zamatában,és ízében az egyszerű hozzávalóikból készült el a legfinomabb süti amit valaha is ettem.Büszke vagyok rá,hogy elkészíthettem ezt a csodás finomságot!A pitekedvelők imádni fogják.Itt a kóstoló!






Hozzávalók:
30 dkg liszt
8 dkg mandula
21 dkg kockázott hideg vaj
12 dkg cukor
2 db tojássárgája

Töltelék:
20 db szép szilva
2 ek méz
70 gr natúr marcipánmassza
1 db tojás
1 ek barna nádcukor
A szóráshoz porcukor, és reszelt marcipán

Elkészítés módja:
A tésztát gyúrjuk rugalmasra egy robotgéppel, illetve dagasztógéppel. Béleljünk ki egy piteformát, melynek az alja kivehető. Reszeljük a tetejére a marcipánt. Jó ha előtte a mélyhűtőbe tároljuk, mert a puha marcipánnal nem tudunk dolgozni. Vágjuk le a túllógó részeket a tésztából, és készítsünk azokból fonatot, és körben helyezzük el a tészta szélén. Kenjük meg a felvert tojással, végül hintsük meg a nádcukorra. Halmozzuk a közepére a szilvákat amiket kimagoztunk előtte, és félbevágtunk. Süssük 180 fokon 35 percig. Az eredmény egy nagyon finom ízvilágú minden igényt kielégítő sütemény.

Töltött császárhús.

Havonta egyszer az Intersparban vásárolok császárhúst,és megtöltöm valami finomsággal.Most kolbásszal készítettem el,és köretnek burgonypürét kínáltam.
Hozzávalók: 1 kg császárhús kötözött göngyölt.30 dkg sütnivaló kolbász.Sertéssült fűszersó,3 dl Shirah Rosé száraz bor.

Elkészítése. A húst középen kitágítom,hogy a tölteléknek legyen helye.Kötözött császárhúst  a gumis kötegtől függően könnyen lehet tölteni anélkül,hogy levennénk róla.A kolbász melegvíz alatt megmosom,és a bélből könnyen kinyomom a húst.Ezzel a töltelékke megtöltöm a belsejét egy kanál segítségével.Ezután eligazítom a hálót rajta,és fűszersóval bedörzsölöm..1 órát hagyom állni,hogy a fűszer jól átjárja a húst.A sütőt 200 fokra előmelegítem.Teflon tepsibe teszem a húst,és felöntöm Shirah félszáraz borral.Fóliával letakarva a sütőbe teszem,és 2 órát sütöm 150 fokon. A húst megfordítottam félidőben. Kiveszem a sütőből,és leveszem a fóliát róla.Kicsit állni hagyom,és vékonyra szeletelem.Burgonyapürével tálalom.