A birsalmát nem könnyű megtisztítani: felületéről először papírkendővel eltávolítjuk a bolyhokat, aztán megmossuk, és szárazra töröljük. A gyümölcs érett állapotában is kemény,ezért az éles késsel vigyázzunk. Mivel a héja is kemény, célszerű további karcsú gerezdekre szelni – így könnyebben tudjuk meghámozni és a magházát kiemelni.
– Barnulásra hajlamos, ezért tanácsos rögtön citromlével meglocsolni.Ezt a könnyű vacsora ételt ajánlom ünnepekre!
Hozzávalók
Elkészítése:
A húst besózzuk, hosszában 4 azonos vastagságú csíkra vágjuk megszórjuk a borsikafűvel fa nyársra fűzzük.Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a nyársakat.Áttesszük egy sütőedénybe, alájuk öntjük a bort, melléjük dobjuk a hagymát és a fokhagymát, közepes hőmérsékleten (180 °C), a sütőben puhára pároljuk (35 perc), majd további 10 perc alatt pirosra sütjük.Miközben a hús sül, meghámozzuk a birsalmákat, gerezdekre vágjuk, magházukat kiemeljük. Azonnal 3 deci liter citromlével ízesített vízbe dobjuk, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a szegfűszeget, 2 ujjnyi citromhéjat és 1 csipet sót, puhára főzzük (ne essen szét!). Szűrőkanállal levéből kiemeljük, jól lecsepegtetjük.
A nyársakat előmelegített tálra rendezzük, meglocsoljuk pecsenyelével. Salátával körítjük.Melléjük halmozzuk a birsalmát, megszórhatjuk pirított mandulával is. Mi így fogyasztottuk,de párolt rizs, illetve vajas burgonya illik hozzá!