2019. február 19., kedd

Aszalt szilvás bableves vaddisznóval


Különleges leves a téli időszakban ami nagyon tápláló,de nem elérhetetlen áron. 4 fő részére bőven elegendő egy ebédre, és mindössze 40 dkg vaddisznó combból,ami 950 frt-ból meg is van.Az Intersparban vásárolok mindig, ha szép húst szeretnék.Sajtos köménymagos sós rúddal kínáltam.



Hozzávalók:

1 vörös bab konzerv
40 dkg vaddisznócomb
1 db vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
1 gerezd fokhagyma
1-2 ág rozmaring
aprított petrezselyemzöld
3 db sárgarépa
2 fehérrépa
1 kicsi zeller
1 ek sűrített paradicsom
10 dkg puha, magozott aszalt szilva
só, frissen őrölt bors
2-3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl (Nálam ez tálalásnál került bele,nem mindenki eheti)

Elkészítése:
A húst 2 cm -es darabokra kockázzuk.
Olajon megdinszteljük a felaprított hagymát.
beletesszük a húst, és lepirítjuk, majd hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, és a rozmaring ágat aprítva.
Sóval, borssal ízesítjük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst, és lefedve, alacsony hőmérsékleten 1 órán át főzzük. Akkor hozzáadjuk a babot, aminek a levét leöntjük.További 1/2 órát főzzük. Közben a zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, a leveshez adjuk a szilvával, és a sűrített paradicsommal együtt. Felöntjük kb 1 liter vízzel, puhára főzzük a zöldségeket.Ha kell, még utána ízesítjük. Aki teheti hőkiegyenlítéssel keverjen bele tejfölt. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


Chilis bab húsgombóccal


Hogy ne unjuk már a chilis babot a régi formájában, próbáljuk ki  húsgombócokkal. Kicsit hagyjuk sűrűbbre, akkor fogyaszthatjuk pogácsával, vagy bármilyen sós pékáruval is.








Hozzávalók

4 személyre
  1. A gombóchoz:
     
  2. 40 dkg darált sertéshús
     
  3. 1 db tojás
     
  4. 1 csokor petrezselyem (kis csokor)
     
  5. ízlés szerint só
     
  6. ízlés szerint frissen őrölt bors
     
  7. 1 fej kisebb vöröshagyma
     
  8. A leveshez:
     
  9. 2 ek étolaj
     
  10. 1 fej vöröshagyma
     
  11. 2 gerezd fokhagyma
     
  12. 25 dkg vörösbab konzerv
     
  13. 25 dkg konzerv kukorica
     
  14. 1 db kisebb piros paprika,vagy paprikakrém
     
  15. 2 dl paradicsomszósz (konzerv hámozott paradicsom is jó) 2 db
     
  16. ízlés szerint chili paprika
     
  17. 1 db lime citrom
     
  18. 1 tk oregánó
     
  19. csipet római kömény
     
  20. 1 db sertéshússzaft kocka Maggi
     

Elkészítés
A húsgombócot készítsük el a megadott hozzávalókból. Pihentessük a húsmasszát a hűtőben.Az olajon pároljuk meg a felkockázott vöröshagymát, később adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, majd adagoljuk bele a paradicsomot, a felkockázott paprikát, és a fűszereket. 5 dl vízzel öntsük fel.A babot és a kukoricát öntsük a levesbe és forraljuk fel. A gombócokat ezután vizes kézzel formázva tegyük a levesbe. Takarékon főzzük lefedve. Pótoljuk a megfelelő adagú lével, és morzsoljuk el a levesbe a hús-zaft kockát, (ettől sűrűbb, és finomabb lesz). Petrezselyemmel színesítsük, és citromlével tegyük pikánssá! Ez nem feltétlen szükséges, aki nem szereti.