2020. február 26., szerda

Bácskai sertésborda

Tavasszal a legjobb készíteni, abban a pár hétben, amikor megérkezik az év első káposztája, aminek még zöldesek, összehajlók a külső levelei. Ebből a legteljesebb az étel íze.













Hozzávalók:
8 szelet sertésborda
4 ek olaj
1 vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 ek jóféle fűszerpaprika
50 dkg tavaszi fejes káposzta
1-1 kápia paprika,paradicsom
1 csokor kapor
1 ek liszt
1 pohár tejföl
Díszítéshez paprika,paradicsom,kaporlevél

Elkészítési mód:
A karajt 8 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, enyhén megsózzuk. Az olajat egy nagyobb lábasban enyhén megforrósítjuk, és a hússzeleteket oldalanként 1-2 perc alatt pirosasra elősütjük rajta. Lecsöpögtetve félrerakjuk.2. A szalonnát félcentis kockákra aprítjuk, és a hús visszamaradó zsírjában kiolvasztjuk. A hagymát finomra vágjuk, a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Először a finomra zúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát hozzáadjuk.
3. A káposztát kitorzsázzuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, megmosva, azon mód még vizesen, a paprikás alapba rakjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettőt fölkockázzuk, a káposztához adjuk. A finomra vágott kaporral fűszerezzük, kissé megsózzuk. Lefödjük, és kis lángon 10-15 percig pároljuk, ezalatt a káposzta kellőképpen összeesik.
4. Ekkor belerakjuk az elősütött húsokat, hozzáadjuk a tejfölt, amit előtte a liszttel és egy kevés hideg vízzel elkevertünk, és az ételt lassú tűzön még pár percig pároljuk, ha kell, egy kevés vizet öntünk még alá.
5. Tálaláskor a kapros káposztát az elősütött húsra halmozzuk. Paprikával, paradicsommal, valamint friss kaporlevéllel díszíthetjük.