2017. február 27., hétfő

Leopárd mandulás-matcha linzer.



 
Ez a kis tarkabarka linzer nagyon elnyerte a tetszésemet, de nem olyan egyszerű az elkészítése, mert munkaigényes.Az íze viszont kárpótol bennünket mindenért. Aki szereti a mandulát, az jól tudja mennyire jól kiérződik a linzerben, és mennyire tudja kényeztetni azt aki megízleli. Én imádom a mandulát, és szeretem szedni is ha van mit.





Hozzávalók az alaptésztához:

40 dkg liszt
24 dkg porcukor
20 dkg vaj
2 tk sütőpor
csipet só
2 tojás sárgája
2 ek tejszín

A fehértészta feléhez :
5 dkg őrölt hántolt mandula
1 kk mandula aroma

Barnához:
3 ek kakaópor sötét

Zöldhöz:
1 tk matchapor

Elkészítése:


  1. A robotgép tálban a lisztet, sütőport, a sót, a cukrot keverjük össze, adjuk hozzá a tojásokat, a puha vajat,a tejszínt és gyúrjuk egyneművé a géppel. Osszuk a tésztát 3 részre úgy, hogy egy 20 dkg-osat tegyünk félre.A maradékból 3 gombócot mérjük ki pontosan.
  2. A nagyobbik részébe dolgozzuk bele a darált mandulát,a másikhoz a kakaóport, a harmadikhoz a matcha teaport.A kisebbik világosba semmit.
  3. Vágjuk a zöld tésztát 5 egyenlő darabra. Mindegyik darabkából sodorjunk kb. 25 centiméter hosszú rudat. Helyezzük a rudakat a táblára amin dolgozunk, vagy külön tálcára. Vágjuk a barna tésztát szintén 5 egyenlő darabra. Jobb ha pontosan kimérjük mérleggel. Mindegyikből nyújtsunk kb. 25 cm hosszú, 4-5 cm széles ovális alakzatot. Fektessük rájuk a zöld  rudacskákat, és csavarjuk bele.
  4. Vágjuk a világos tésztát is 5 egyenlő darabra. Nyújtsuk el ezeket is ugyanúgy, mint a sötétbarna tésztánkat, és csomagoljuk bele a már kész rudakat. Tehát a világos ( sárga)5 részünk tartalmaz 5 sötétebb és 5 világosabb rudat.
  5. Terítsünk le egy frissen tartó fóliát, és helyezzük a rudakat rá a következő sorrendben. Alulra 3 rudat, rá 2 rudat. Csomagoljuk bele a megmaradt, 20 dk-os és egy kicsivel nagyobb kinyújtott világos tésztába, mint az 5 rudat.  Óvatosan görgessük meg, amíg egy közel gömbölyű szalámi rudat nem kapunk, és tegyük a hűtőbe 1 órára.
  6. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Egy sütőlemezt  béleljünk ki szilikonnal. Vegyük ki a tésztarudat a mélyhűtőből, távolítsuk el róla a fóliát. Vágjuk fel kb. 1 cm széles szeletekre, rakjuk az előkészített sütőlemezre és süssük kb 10- 13 percig.  Ha kihűlt tegyük jól záródó dobozba, akkor sokáig eláll, ha addig el nem fogy.



Matcha teás biscotti fehércsokoládéval.


Ezt a kétszersültet Toszkánában desszertborba mártva fogyasztják az ebéd záró akkordjaként.Különlegessége a matchában rejlik, no meg a sok finom olajos magvakban.



Hozzávalók:

24 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 egész tojás
1 db tojásfehérje
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 ek tejszín
1 tk matcha zöld teapor
6 dkg puha vaj
5 dkg fehércsoki pasztillák kicsi, vagy apróra kockázva
1 evőkanál aranymazsola
1 ek pisztácia
1 ek mogyoró
1 tk mandula aprítva

Mártogatáshoz:
 10 dkg fehércsoki
2 ek olaj


Elkészítése:

A tészta összes hozzávalóit egy robotgép táljába töltjük, és a tésztát összedolgozzuk vele.
Két darab rudat formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőbe tolva félig megsütjük. Ezután kivesszük hűlni hagyjuk a tésztákat, majd ferdén szeletelve újra visszahelyezzük lapjára fordítva a sütiket, és még sütjük őket 10 percig. Hagyjuk kihűlni, és gőz felett megolvasztott fehércsokiba mártjuk a felét a szeleteknek, majd  tegyük csomagoló papírral bélelt tálcára, majd dermesszük a hűtőbe míg megköt a csoki rajta. Ezután már csak élvezzük a finom sütik aromáját ha belemártjuk eredeti Toszkán desszertborba, vagy akár Limoncello likőrbe is. Vigyázzunk függőséget okoz!

Matcha Madeleine.


A japán matcha teás sütemények folytatása következik. Nem mondtam le róla, hogy elkészítsem azokat a népszerű süteményeket, amelyek a világot már bejárták népszerűségükkel. A franciák híres Madeleinje az, amivel folytatom a sort, hiszen már sokféle ízben készítik. A zöld teás változat azomban még a ritkábbak közé tartozik. Magyar blogban nemigen találkoztam vele. Az én kivitelezésemben készült, hiszen csak a színét, de nem a receptjét koppintottam le a Pinteresten. Ez nem az élesztős változat, tehát egyszerű, és nem utolsó sorban nagyon finom. A pihentetési időt, azt nem árt betartani, mert attól lesz a süti igazán kiváló élvezeti értékű. A forma nagyon fontos, hiszen ettől lesz érdekes. Nekem mindkét méretű formám van, de a nagyobbikat használtam.






Hozzávalók:

13 dkg liszt + 2 dkg a szóráshoz
12,5 dkg vaj + 2 dkg a kenéshez
14 dkg porcukor
1 tk sütőpor
csipet só
1 ek matcha zöld teapor
1 zöld citrom reszelt héja
1 ek vanília aroma
1/2 citrom leve (lime)
1 ek tejszín
2 db tojás

Elkészítése:

A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felverjük  ( de nem habosra)a cukorral, citromlével, a tejszínnel egy habverő segítségével, majd a száraz anyagokat hozzákeverjük. Az olvasztott vajat a végén adjuk hozzá, és fóliával letakarjuk. A hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap a madelein formákat olvasztott vajba mártott ecsettel kikenjük, és szitálunk bele lisztet. Adagoljuk bele a formákba egy teáskanál segítségével a tészta masszából. Előmelegített sütőbe 180 fokon 13 percig sütjük.A massza szétterül a formába sülés közben. Ha kihűltek vegyük ki a formából, és már fogyaszthatjuk is.Porcukorral is megszórhatjuk, de anélkül is finom.