2015. május 6., szerda

Ananászos túrós pite.

Az ananászból is lehet nagyon finom süteményeket készíteni.A hagyományos túrós pitébe belecsempészni nem merészség, hanem a legjobb megoldás.












Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl,vagy görög joghurt (az jó sűrű)
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

50 dkg zsíros tehéntúró
25 dkg krémes túró
3 tojás
10 dkg porcukor
1-2 ek tejföl
1 kezletlen citrom reszelt héja
1 ek búzadara
30 dkg aprított konzerv ananász
1 tasak vaníliás cukor,vagy 1 ek vanília aroma

Elkészítés módja:

A tészta hozzávalóit a robotgép keverőtáljába öntjük,és a dagasztókarral  összedolgozzuk sima tésztává.
A hűtőbe tesszük 1 órára fóliába csomagolva.
A töltelékhez a kétféle túrót összekeverjük, és a tojások sárgájával, a cukorral,vaníliával a citrom héjával a búzadarával eldolgozzuk. A tojások fehérjét habnak felverjük, majd óvatosan elkeverjük a túróval, majd  hozzákeverjük az apróra kockázott ananászt.180 fokra előmelegítjük a sütőt.A tésztát elővesszük a hűtőből,és két 25x35 cm-es lapnak kinyújtjuk.Az egyiket tepsibe helyezzük, egyenletesen rásimítjuk a túrótölteléket, majd befedjük a másik tésztával.Villával megszúrkáljuk a tészta tetejét.30 perc alatt készre sütjük,170 fokon, és hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk fel,és szórjuk meg porcukorral elkevert vaníliáscukorral.

Natúrszelet birsalmaszósszal.



Hozzávalók:

6 szelet  tisztított csontnélküli sertéskaraj
2 ek vaj
só,bors ízlés szerint
2 db birsalma
1 lime citrom reszelt héja
és leve
3 ek barna nádcukor
1 fahéjrúd
2 szegfűszeg
1 db csillagánizs
1 dl tejföl
10 dkg mascarpóne krémsajt
1 ek étkezési keményítő
párolt rizs


Elkészítése:
Serpenyőt a vajjal felforrósítjuk,majd a lazán kiveregetett hússzeleteket sózzuk borsozzuk,és mindkét oldalán átsütjük.1 dl húslével felöntjük,és lefedve puhára sütjük a zsírjára.
Közben a birsalmát ami szép sárga legyen,és érett,héjastul felszeleteljük,egy éles késsel.A barnacukorral kevés vízzel és a fűszerekkel meg a citromlével feltesszük főni. Amikor puhulni kezd,de ne főjjön szét akkor jó. Habarjuk be a tejföl kérémsajt, és keményítő keverékével.A főzőléből vegyünk ki,és azzal keverjük át jól a tejfölös keverékünket csomómentesre. Az almához tegyünk annyi vizet,hogy kellő sűrűségű legyen a szószunk a behabarás után.Hozzáöntjük a keveréket,és óvatosan keverjük el, hogy ne törjük össze a birsszeleteket. Kóstoljuk meg,és ha megfelelő az íze, akkor kész is nem kell már csak kicsit sűrűsödésig keverni.Lime citrom hájával megszórva tálaljuk a hús mellé,és párolt rizst adjunk köretnek.kellemes nyárvégi étel,de aki tett el télire kompótnak való birset bármikor elkészítheti.Akkor már nem kell főzni,csak habarni,és készen áll a tálalásra.




A birsalmáról amit tudni kell.

Jellemzői:
– A birsalmát nem könnyű megtisztítani: felületéről először papírkendővel eltávolítjuk a bolyhokat, aztán megmossuk, és szárazra töröljük. Tekintve, hogy a teljesen érett gyümölcs is kemény, helyezzük többszörösen összehajtogatott konyharuhára (hogy ne ugráljon!), majd széles pengéjű, „nehéz” késsel vágjuk ketté. Mivel a héja is kemény, célszerű további karcsú gerezdekre szelni – így könnyebben tudjuk meghámozni és a magházát kiemelni.
– Barnulásra hajlamos, ezért tanácsos rögtön citromlével vagy száraz fehér borral elkevert vízbe meríteni (ez mindjárt a főzőleve is lehet).
– Puhulási ideje hosszú, így ha süteménybe szánjuk, először meg kell párolni-főzni.

Fűszerei:
Citrom, narancs, vanília, fahéj, szegfűszeg és csillagánizs.