2015. január 23., péntek

Gyümölcsleves földicseresznyével

A földicseresznye, hólyagcseresznye vagy zsidócseresznye (Physalis) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó nemzetség. Elsősorban a melegebb, mediterrán tájakon több faját gyümölcséért termesztik. Jó tudni: A gyümölcsöket a papírhéj eltávolítása után alaposan mossuk meg, mivel a héjat borító ragadós anyag csökkenti a termések élvezeti értékét! Kiválóan felhasználható gyümölcssalátákhoz, koktélokhoz és különféle sütemények,ételek, elkészítéséhez.Íme egy leves belőle.




Hozzávalók:
  • 3 db szép alma hámozva és kimagozva
  • 5 dkg kék áfonya
  • 10 db földicseresznye
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • 10 dkg cukor
  • 1 db fahéj
  • 1 db bionarancs héja
  • 1 db citrom leve
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • csipet só
  • 1 liter víz
Elkészítése:
1 liter vízben felteszem főni a cikkekre vágott almát, beledobom az áfonyát is, meg a fűszereket és a cukrot.
Csipet sóval is ízesítem, és a narancs héját belereszelem. A földicseresznyét alaposan megmosom, és azt is a levesbe teszem. Az alma fő meg előbb, a többi gyümölcsnek nem kell szétfőni.
Citromlével ízesítem, mert kiemeli a színeket. A tejfölbe keverem a tejszínt és a pudingport, majd a főzőléből kiveszek egy keveset, és összekeverem a tejfölös keverékkel, ehhez egy kis habverőt használok, mert így csomómentes lesz, és behabarom vele a levest. 4-5 percig kevergetve főzöm még, majd leveszem a tűzhelyről.
Megkóstolom, majd utánaízesítem. (Aki szereti, még citromfűvel is kínálhatja.) Behűtve kínálom.

Szűzpecsenye Wellington módra.







Hozzávalók:
40 dkg sertésszűz.
1 kávéskanál só
1 késhegynyi bors (frissen őrölt)
1 ek sertészsír
1 csomag leveles tészta
30 dkg csiperkegomba
40 dkg vöröshagyma (aprított)
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
1 db tojássárgája (a kenéshez)
1 teáskanál mustár
1 ek olívaolaj


Elkészítés:
A húst előkészítjük, lehártyázzuk, és minden felesleges inaktól megszabadítjuk. A két végét levágjuk, hogy egyenletesen vastag legyen a hús.
Serpenyőbe zsírt forrósítunk. Az edény akkora legyen, hogy kényelmesen elférjen a hús benne. A húst sózzuk, borsozzuk. Mindkét oldalára kérget sütünk. Éles késsel még véletlenül se szúrjuk meg. Használjunk hozzá csipeszt. Pár perc múlva kenjük be mustárral, és fóliába csomagolva tegyük félre, amíg elkészítjük a gombakérget.
Ehhez vágjuk a hagymát, kevés olajon pirítsuk meg, tegyük rá az aprított gombát, fűszerezzük, majd addig süssük, míg a levét el nem főtte. Botmixerrel pürésítsük. Tegyük bele a petrezselyemzöldet.
A vajas leveles tésztát kiterítjük, és téglalap alakúra nyújtjuk. Akkora legyen, hogy a hús beleférjen kényelmesen. A közepére kenjük a gombakrémet, és ráfektetjük a húst. Jól becsomagoljuk szorosra, majd a széleit behajtjuk.
A maradék tésztából díszítést készítünk úgy, hogy bekenjük tojássárgával a tésztát, és rárakjuk a rácsokat és kis pomponokat.
Átkenjük még egyszer tojássárgával, és zsírpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, vagy már azon is elkészíthetjük.
200 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. Ha kissé meghűlt, éles késsel szeletelve, burgonyakörettel tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Spenótos-medvehagymás krémleves.




Hozzávalók:

1kisebb csokor medvehagyma, 30 dkg Új-zélandi spenót, 3 db kisebb burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só,1 kk őrölt gyömbér, 1 késhegynyi citrombors, 2 dl főzőtejszín,5 dl csirkealaplé.

Elkészítés módja:

A spenótot alaposan megmossuk,  és a megtisztított medvehagymával együtt csíkokra vágjuk.. A vajat felhevítjük, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott szalonnát hozzáadjuk és lepirítjuk. A spenótot, a medvehagymát is hozzákeverjük, hagyjuk, hogy jól összeessenek a levelek. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük 0,5 liter csirkealaplével. A megtisztított burgonyát felkockázzuk a leveshez adjuk és sózzuk, borsozzuk. Miután a burgonya megfőtt, botmixerrel összeturmixljuk a levest, hozzá adjuk a tejszínt és öntünk még hozzá vizet , majd összefőzzük, de nem forraljuk. Kínálhatjuk  pirított zsemlekockával, vagy levesgyöngyökkel.

Sós-borsos tintahal.

Az egészséges táplálkozás egyik feltétele,hogy együnk sok ásványi anyagot,és nyomelemeket,vitaminokat,amik meggátolják hogy az immunrendszerünk ne gyengüljön.Ezért fontos a tenger gyümölcseiből válogatnunk,és megtalálni a fontos utat  a felfedezés utját!Igen szükséges sok halétellel,és egyéb tengeri finomságokkal kényeztessük gyomrunkat,és  elsősorban szervezetünket!Én már régóta fiatalon megtapasztaltam ezt,és nem bántam meg!Mindenhez hozzálehet szokni,csak tőlünk függ!Az egészségünk fontos részei lettek ezek az ételek,és ne legyünk ellenszemvesek velük szemben.Bátran fogyasszuk őket!Ezt a receptet,mely roppant egyszerű,és finom,Nigella Lawson könyvéből tanultam.





 A hozzávalók:

1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál petrezselyem
7 dkg kukoricaliszt
1 kk bors (őrölt),2 kávéskanál só,
50 dkg tintahal (bébi)
1 db citrom (a tálaláshoz)

Elkészítése:

A kukoricalisztbe keverjük a borsot, sót és paprikát, petrezselymet, majd a tisztított tintahal karikákat belerakjuk, sorba annyit, amennyit egyszerre kisütünk.
Összerázzuk a tálban. Zacskóba is tehetjük a lisztes keveréket, majd a csápokat és tintahalkarikákat, így praktikusabb is, és nem piszkítjuk be a kezünket sem. Rázzuk jól össze, hogy mindenhol érje a fűszeres liszt.
Ezután forró olajban szép pirosra sütjük. A kész halat szedjük ki papírtörlőre, és ha lecsepegett róla a felesleges olaj, akkor szedjük tányérra, és citromkarikával kínáljuk. Azonnal álljunk neki ennek a fenséges finomságnak!