A földicseresznye, hólyagcseresznye vagy zsidócseresznye (Physalis) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó nemzetség. Elsősorban a melegebb, mediterrán tájakon több faját gyümölcséért termesztik. Jó tudni: A gyümölcsöket a papírhéj eltávolítása után alaposan mossuk meg, mivel a héjat borító ragadós anyag csökkenti a termések élvezeti értékét! Kiválóan felhasználható gyümölcssalátákhoz, koktélokhoz és különféle sütemények,ételek, elkészítéséhez.Íme egy leves belőle.
Hozzávalók:
- 3 db szép alma hámozva és kimagozva
- 5 dkg kék áfonya
- 10 db földicseresznye
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 10 dkg cukor
- 1 db fahéj
- 1 db bionarancs héja
- 1 db citrom leve
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- csipet só
- 1 liter víz
Elkészítése:
1 liter vízben felteszem főni a cikkekre vágott almát, beledobom az áfonyát is, meg a fűszereket és a cukrot.
Csipet sóval is ízesítem, és a narancs héját belereszelem. A földicseresznyét alaposan megmosom, és azt is a levesbe teszem. Az alma fő meg előbb, a többi gyümölcsnek nem kell szétfőni.
Citromlével ízesítem, mert kiemeli a színeket. A tejfölbe keverem a tejszínt és a pudingport, majd a főzőléből kiveszek egy keveset, és összekeverem a tejfölös keverékkel, ehhez egy kis habverőt használok, mert így csomómentes lesz, és behabarom vele a levest. 4-5 percig kevergetve főzöm még, majd leveszem a tűzhelyről.
Megkóstolom, majd utánaízesítem. (Aki szereti, még citromfűvel is kínálhatja.) Behűtve kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése