2025. március 2., vasárnap

Göngyölt-töltött karaj 2


Valamikor nagyon népszerű étel volt a gyerekkoromban.Már akkor is nagyon szerettem,de töretlenül népszerű az én konyhámban.Kicsit feldobtam némi más ízesítővel,de az alap régi.Igaz akkoriban nem karajból készült.


 Hozzávalók

 4 adag
  1. 7 szelet sertéskaraj
  2. 10 dkg vaj
  3. 2 dl száraz fehérbor
  4. só,őrölt fekete bors
  5. Töltelék:
  6. 3 db tejben áztatott zsemle
  7. só,őrölt fekete bors
  8. 1 kisebb vöröshagyma
  9. olaj
  10. 1 ek morzsa
  11. 1 ek aprított petrezselyemzöld
  12. 2 db tojás
  13. fa fogpiszkáló a tűzéshez
  14. Petrezselymes tört burgonya
  15. vegyes savanyúság

Elkészítés

 75 perc
  1. 1

    A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk,borsozzuk,majd félretesszük.A töltelékhez a tejből kicsavart zsemléket az előre felkockázott és lepirított hagymára tesszük,fűszerezzük,a petrezselymet is beleszórjuk,és jól összekeverjük.A tojásokat végül ráütjük,és a morzsával összedolgozzuk.Amikor összeállt félretesszük hűlni.

    Göngyölt-töltött karaj 2 recept fázis 1 fotójaGöngyölt-töltött karaj 2 recept fázis 1 fotójaGöngyölt-töltött karaj 2 recept fázis 1 fotója
  2. 2

    A húsokra halmozunk egyenként egy gombóc tölteléket,és elkenjük rajta,majd összetekerjük,és megtűzzük a fogpiszkálóval.Tepsibe zsírpapírt teszünk.Megöntözzük olíva olajjal.Ezekre helyezzük a göngyölegeket.Végül megfújjuk ízesített olajjal.Száraz fehérbort öntünk alája.A maradék tölteléket ráhalmozzuk a tetejére.Letakarva a sütőben puhára sütjük. Kb 1 óra. A végén levesszük a fóliát róla,és megforgatjuk a húst,keveset rápirítunk,és kész is.

    Göngyölt-töltött karaj 2 recept fázis 2 fotójaGöngyölt-töltött karaj 2 recept fázis 2 fotója
  3. 3

    A húsokat kivesszük, eltávolítjuk a fogpiszkálót óvatosan,ne nyíljon szét a hús. (Én mondjuk nem mindig szoktam). A szaftot átöntjük egy serpenyőbe lisztet keverünk hozzá,és még egy kis húslevessel felöntjük.Felforraljuk,és a hús mellé adjuk.Vegyes savanyúsággal,és petrezselymes tört burgonyával tálaljuk.

Dubai palacsinta


Megpróbáltam a magam elképzelésével elkészíteni,ezt a különlegesnek mondható desszertet.Mivel minden van a töltelékhez a kamrában,így nem gond megcsinálni.Kizárólag édesszájúaknak való,mi már nem ehetünk ilyet,csak kedvtelésből csinálom.


  3 adag

  1. 10 dkg liszt
  2. 5 dl tej
  3. 2 dl szódavíz,vagy ásványvíz
  4. 2 tojás
  5. 2 evőkanál étolaj
  6. 1 ek őrölt pisztácia
  7. Dubai töltelék:
  8. 10 dkg pisztácia krém
  9. 1 ek tahini szósz
  10. 5 dkg kadayif tészta
  11. 2 ek sajtkrém
  12. 5 dkg aprított pisztácia
  13. A díszítéshez 10 dkg fehér,és ugyanennyi étcsokoládé
  14. 1-2 ek olaj mindegyikhez

Elkészítés

 40 perc
  1. 1

    Egy magas edénybe teszem a lisztet leütöm a tojásokat,sózom,sütőport teszek bele, 1 csomag vaníliás cukrot,meg az olajat. Végül a darált pisztáciát.Felöntöm a folyadékokkal,és habverővel jól kikeverem. Az állaga ne túl sűrű legyen.Állni hagyom fél órát.

    Dubai palacsinta recept fázis 1 fotójaDubai palacsinta recept fázis 1 fotójaDubai palacsinta recept fázis 1 fotója
  2. 2

    Állás után átkeverem a tésztát,ha sűrűnek látszik akkor vízzel hígítom.A palacsinta sütőt felhevítem,és megkenem olajjal. Kisütöm a palacsintákat.Tálra szedem. Elkészítem a tölteléket: a tészta már pirítva van,így csak össze kell kevernem a pisztáciakrémmel,és tahini krémmel és a sajtkrémmel.

    Dubai palacsinta recept fázis 2 fotójaDubai palacsinta recept fázis 2 fotójaDubai palacsinta recept fázis 2 fotója
  3. 3

    A palacsintát kisütöm,majd megtöltöm a krémmel,és kétoldalt behajtva feltekerem.Amikor elkészülök mindegyik hengerrel akkor az olvasztott kétféle csokoládéval megdíszítem. Megszórom még pisztácia darabokkal,és behűtöm.Amikor megköt a csokoládé akkor fogyasztható.

    Dubai palacsinta recept fázis 3 fotójaDubai palacsinta recept fázis 3 fotójaDubai palacsinta recept fázis 3 fotója