2017. szeptember 17., vasárnap

Sonkás tortellíni tejszínes rókagomba mártással


Az ősz a rókagomba szezonja.Ausztriában is sok terem. Jómagam hoztam egy keveset amit boltban vásároltam, mert nekem nincs szerencsém, hogy gombát találjak, no meg időm sincs erre.
A finnek kedvence a sárga rókagomba, a kanttarelli,a (sok eső miatt)
nagyon finom a belőle készített mártás, a kanttarellikastike,
ahogy Finnországban hívják.

A tortellini egy Olaszországból származó gyűrű alakú tészta, amely ma már a világ minden táján nagy népszerűségnek örvend. A tortellinit üresen, szószban, levesben is fogyasztják, illetve számtalan különböző alapanyaggal meg lehet tölteni. A töltött tortellinik közül az egyik legnépszerűbb a sonkával töltött variáció. A sonkás tortellinit megvehetjük készen, tehát megtöltve is, vagy elkészíthetjük saját magunk is otthon. A tortellini alapanyagai a liszt, a tojás, a só, a víz és az olaj. Amennyiben magunk töltjük a tortellinit sonkával, ügyeljünk arra, hogy töltéshez kizárólag kiváló minőségű sonkát használjunk.







Kevés cukros vízben pár percet előfőzzük a gombát, majd leszűrjük, és öblítjük.
Hozzávalók:
20 dkg rókagomba
2 dl tejszín
1 db vöröshagyma
1 ek vaj
2 gerezd kis fokhagyma
só, bors
1 dl száraz fehérbor
5-6 db zsályalevél
1 tk étkezési keményítő
2 csomag sonkával töltött tortellíni
A termesztett rókagomba nem olyan intenzív, mint erdei társa, de mégis jobb a kesernyés ízét blansírozással enyhíteni.
Elkészítése:


A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon megfuttatjuk,majd rádobjuk az aprított fokhagymát is.Kevés pirítás után a gombát hozzáadjuk, majd felengedjük a kevéske borral. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük.A zsályalevelet felaprítjuk, és hozzákeverjük. Végül a tejszínt a keményítővel  elkeverjük, és besűrítjük vele a rókagomba mártást.  Forrón tálaljuk a kifőzött, és vajjal elkevert tortellínivel.

Kacsatöpörtyűs partipogácsa



Tepertő vagy töpörtyű, teljesen mindegy, mert mindegyik helyesen van írva, és tájjárás szerint alkalmazzuk mi magyarok. Nekem a töpörtyű tetszik jobban, de városban a kifinomult emberek affektálnak, ( más szóval kényeskedik)és inkább így ejtik:  tepertő.Legyen mindenkinek kedvére!





 

Hozzávalók:

20 dkg darált kacsatepertő töpörtyűkrém
 10 dkg margarin
 2 darab tojás 
0,5 kg liszt 
3 dl tejföl 
 2 dl tej
2,5 dkg élesztő
  1 evőkanál só 
bors ízlés szerint
3  dkg mandulapehely a tetejére de elhagyható

 A kenéshez:

1 db tojás

 Elkészítés :

 A  margarint 2 tojással és a sóval, borssal  keverünk, majd a liszttel, tejföllel, a langyos tejben megfuttatott élesztővel és 10 dekagramm ledarált töpörtyűvel lágy tésztává dagasztunk. 1 órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk és a megmaradt 10 dekagramm ledarált kacsatöpörtyű felével megkenjük. Összehajtogatjuk a tésztát és még egyszer ezt megismételjük. 2 cm vastagra nyújtjuk.Tetszőlegesen beirdaljuk a tetejét és  kicsi szaggatóval kiszaggatjuk. Kevés, felvert tojással megkenjük és sütés előtt a tepsin 20 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük.

Barackos túrótorta







Hozzávalók

6 db tojás,
6 ek cukor,
6 ek Nagyi titka Extra finom süteményliszt,

kevés zsemlemorzsa
20 dkg túró
1 tasak habfixáló
5 dl tejszín
1 citrom reszelt héja és leve,
3 ek porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
5-6 db barack (konzerv vagy friss),
5 dkg pörkölt darált dió

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a fele cukorral kihabosítjuk. A fehérjét a másik fele cukorral habbá verjük, majd a tojássárgás részt beleforgatva, a lisztet is hozzákeverjük. Egy közepes tortaformába sütőpapírt teszünk, majd a tésztát beletöltjük. 180 fokos sütőben kb. 20 perc. A tortaformában hagyjuk kihűlni.Ezután háromba vágjuk.
A krémhez a tejszínt keményre felverjük porcukorral, majd kiveszünk diszítéshez belőle. A többi hozzávalót is belekeverjük. Az így elkészült krémből egy keveset félre teszünk – ezzel fogjuk a torta oldalát körbekenni –, a többit pedig a piskótalapra töltjük. Betesszük a hűtőbe 1-2 órát dermedni, majd eltávolítjuk róla a tortaformát.
A tetejét a szeletelt barackkal díszítjük, az oldalát pedig megkenjük a félretett krémmel és megszórjuk a pörkölt dióval.

Körtés csokoládétorta karamellöntettel


Igazi őszi hangulatot áraszt ez a körtés édesség, mellyel megleptem családom tagjait egyik  vasárnap délután. Igazán meghittebbé varázsolja az összejöveteleket!




Hozzávalóik 8 szelethez

6-7 db vilmoskörte apróbbacskák
4 dl száraz fehérbor
10 dkg barna nádcukor

A tésztához:

8 db tojás
20 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg liszt
5 dkg kakaópor
40 g étkezési keményítő
1 ek sütőpor

vaj, a formához és kevés liszt

A karamellhez:

10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
75 g juharszirup
1,5 dl tejszín

A krémhez:

2,5 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
25 dkg mascarpone
50 g vaníliás cukor
1 ek citromlé


Elkészítése:

1. Az öntethez keverjük simára a hozzávalókat, és egy lábasba kis lángon kevergetve főzzük amíg krémes állagú nem lesz.
2. A körtéket mossuk és hámozzuk meg a szárukat hagyjuk rajtuk.Távolítsuk el a magházukat úgy, hogy a körték egészben maradjanak. A fehérbort és a porcukrot kezdjük el melegíteni egy kisebb lábasban, tegyük bele a körtéket
és 10 perc alatt pároljuk meg.
3. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, és csipet sóval. A lisztet vegyítsük el a kakaóporral, a keményítővel, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, és végül forgassuk bele a fehérjehabot. is. 
4. A tésztát kivajazott -lisztezett kb 26 cm-es kapcsos tortaformába és süssük meg 180 fokon 30 perc alatt. Ha kész vegyük ki a sütőből , és hagyjuk kihűlni.
5. A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá a fixálóval.
A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral és a citromlével, majd forgassuk bele a tejszínhabot.A krémet öntsük a félbevágott tortalapra, és kenjük el egyenletesen.Tegyük rá a másik lapot, és nyomkodjuk le. A karamellát csorgassuk rá, és díszítsük a megpárolt körtékkel.