Tepertő vagy töpörtyű, teljesen mindegy, mert mindegyik helyesen van írva, és tájjárás szerint alkalmazzuk mi magyarok. Nekem a töpörtyű tetszik jobban, de városban a kifinomult emberek affektálnak, ( más szóval kényeskedik)és inkább így ejtik: tepertő.Legyen mindenkinek kedvére!
Hozzávalók:
20 dkg darált kacsatepertő töpörtyűkrém
10 dkg margarin
2 darab tojás
0,5 kg liszt
3 dl tejföl
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál só
bors ízlés szerint
3 dkg mandulapehely a tetejére de elhagyható
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés :
A margarint 2 tojással és a sóval, borssal keverünk, majd a liszttel, tejföllel, a langyos tejben megfuttatott élesztővel és 10 dekagramm ledarált töpörtyűvel lágy tésztává dagasztunk. 1 órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk és a megmaradt 10 dekagramm ledarált kacsatöpörtyű felével megkenjük. Összehajtogatjuk a tésztát és még egyszer ezt megismételjük. 2 cm vastagra nyújtjuk.Tetszőlegesen beirdaljuk a tetejét és kicsi szaggatóval kiszaggatjuk. Kevés, felvert tojással megkenjük és sütés előtt a tepsin 20 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése