2018. november 17., szombat

Oroszkrém kocka

Ha gyorsan szeretnénk süteményt előállítani, akkor válasszuk a Dr Oetker legújabb termékei közül a pudingos sütiport, mely az oroszkrém tortát idézi ízeiben.Nem kell hozzá nagy szaktudás, és igazán gyorsan el is készül.






Hozzávalók:
A piskótához:

5 tojás
5 ek liszt
5 ek cukor
1 tk vaníliás cukor
csipet só

Krém:
1 csomag sütipuding oroszkrém tortához a Dr Oetkertől
5 dkg kandírozott cseresznye
1 ek kandírozott citrusfélék ( narancs,citrom)
3,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló


Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojásfehérjét a csipet sóval, vaníliás cukorral majd ha kicsit felverődött a cukorral habosra felverjük, de ne túl keményre.
A tojássárgákat egyenként elkeverjük a fehérjékbe, majd beleszitáljuk a lisztet.Egyenletesen kívülről befelé keverjük ki a tésztát vigyázva ne törjük össze.Sütőtepsibe teszünk sütőpapírt, és ráöntjük a masszát,és elkenjük egyenletesre.200 fokon előmelegített sütőbe tolva 180 fokon megsütjük. 15 perc alatt készül el.
A krémhez az előírásnak megfelelően keverjük ki a tejjel a pudingport.A cukrot tegyük hozzá, és főzzük sűrűre.A piskótát hűlés után ketté vágjuk, majd rákenjük a krémet,és a citrusféléket elszórjuk a tetején.Rárakjuk a másik lapot, és lenyomkodjuk.A tetejére cukrozott tejszínhabot verünk fel habfixálóval, és rákenjük. Díszítésként kandírozott cseresznyével rakjuk ki a tetejüket,ha már felvágtuk őket szép kockákra.


Tyúkhúsleves

Igazi, házi tyúkhúslevest főzni nem bonyolult, inkább időigényes dolog, hiszen kb. 2-3 óra alatt készül el. De fenséges íze és a család elismerő pillantása miatt megéri rászánni magunkat. Íme, a recept.






Hozzávalók:
1 közepes méretű konyhakész (bontott) tyúk
4 db sárgarépa
 2 db fehérrépa
 1 kisebb karalábé
 1 kis darabka zellergumó
 3-4 rózsa karfiol
 1 db zöldpaprika
 1 db paradicsom
 egy csokor petrezselyem
 1 fej vöröshagyma
 1 gerezd fokhagyma
 só
 6-7 szem egész fekete bors

1 darabka gyömbér tisztítva
1 evőkanál só 
3-4 liter víz
A megtisztított, megmosott és feldarabolt tyúkot 3-4 liter hideg vízben feltesszük főni.
Amikor a víz felforrt,leöntjük a zavaros levét, és hideg vízzel újra felöntjük.Ha újra felforr, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket: a répákat hosszában, kettő- vagy négyfelé vágjuk, a paprikát hosszában kettévágjuk és a magházat eltávolítjuk. Beledobjuk a borsot, a gyömbért és sózzuk a levest. Ezután lassú tűzön, amelyen éppen csak gyöngyözik a leves, addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.Ezután leszűrjük a levest, és az aprólékot, és zöldségeket külön tálaljuk a leveshez.Cérnametéltet főzünk ki, és tálalhatjuk a levesbe téve.

Tiramisu torta

Ezt a csodálatosan finom desszert tortát az unokám Barbara 14-ik születésnapjára sütöttem. Nagyon szereti a Tiramisu ízét. Szerintem ki az aki nem szereti? Mindenki kedvence az olaszok egyik legismertebb, és talán legfinomabb desszertje.Neve magyarul kb azt jelenti " dobj fel,,. Mivel még az eredete sem ismert, ezért olyan, hogy eredeti tiramisu recept nincsen.Egy kicsit eltér a megszokott recepttől, de pontosan ezért lett olyan különleges,ám ízében azonos az eredetivel.





A kakaós piskótához:

5 közepes tojás
3,5 csapott evőkanál süteményliszt ( Nagyi lisztje)
2 csapott evőkanál sötét kakaópor Holland
5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál olaj
csipet só
24 cm-es tortakarika,vagy forma

A krémhez:

50 dkg mascarpone
4 tojás
12 dkg cukor+ 1tk a kávéba
1 citrom reszelt héja, vagy instant citromhéj
1 tasak instant zseléfix  (Dr Oetker)


Szirup:

2-3 adag presszó kávé
1/2 dl Amaretto mandula likőr
10 dkg babapiskóta

Tetejére:
1 ek Holland kakaópor

Elkészítése:

1. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A fehérjét egy robotgép táljába öntjük, és a csipet sóval közepesre felverjük, majd akkor adjuk hozzá az 5 evőkanál kristálycukrot. Jól felverjük fényesre.
2. A tojások sárgáját egyenként egy keverő lapáttal körkőrösen elkeverjük a fehérje habba,az olajat is majd a lisztet a kakaóporral összekeverjük, és óvatosan beleszitálva adagoljuk a tojás krémbe.Szép sima krémes állagú tésztát kapunk, ha egyenletesen körkőrösen kevergetjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.Egy sütőtepsire papírt helyezünk, én csomagolópapírt teszek mindig, erre tettem a karikát.
4. A tortakarikába töltjük a masszát, és egy habkártyával eligazgatjuk,elkenjük körbe. A sütőbe toljuk, és 180 fokon sütjük 20 percig,tűpróbáig.Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a papírt róla, körbevágjuk egy késsel, és ha teljesen kihűlt három lapba vágjuk.
5. Következik a krém: A krémsajtot összekeverjük a porcukorral habosra kevert tojássárgájával,majd a fehérjéből csipet sóval kemény habbá vert habjával.Ízesítjük citromhéjjal, instant zseléfix- szel összefogatjuk,hogy tartósan jó állaga legyen a krémünknek.
6.Egy tiszta négyszögletes papírlapot, vagy csíkot tegyünk alája a piskótánknak, hogy könnyen kiemelhessük a formából, ha nem karikánk van! Én amin sütöttem, azt fordítottam meg, és tettem vissza a karika alá.A tortaformába visszatesszük az egyik csokis lapot, és megkenjük a likőrös kávéval.
7.A krém 1/3 részét rákenjük a piskótára, és eligazítjuk. Ráhelyezzük a kávéba mártott áztatott babapiskótákat.Rátesszük a krém második felét, majd a kakaós lapot, és megint kenjük, likőrös kávéval, majd a krémmel.A harmadik lappal fedjük be, és megint kenünk likőrös kávéval.Végül a maradék krémet elkenjük a tetején, és a kakaóport rászitáljuk egyenletesen.Hűtőbe tesszük dermedni.
8. Ezután kivesszük a formából, és tálkára helyezzük.Szeleteljük egy éles pengéjű késsel.