2016. június 27., hétfő

Ribizlis habos lepény


Az idei ribizli termésem nagyon kevés volt, mert 3/4 része elfagyott a tavaszi hideg időjárás miatt. Azért keveset tudtam szüretelni belőle, és készítettem egy-két finomságot. Ezt a süteményt már fiatal koromban megsütöttem többször is, a receptjét egy Gasztromagazinban találtam. Annak már van 25 éve. Akkoriban is rengeteg ribizlink volt, sokféle receptet keresgéltem, hogy felhasználhassam a gazdag C vitaminban lévő bogyós gyümölcsöt. Szörpöt már főztem, de a savanykás íze miatt kissé idegenkednek  sokan tőle. Íme a kedvenc habos édesség belőle:











Hozzávalók:



 40 dkg liszt

 1 sütőpor

 15 dkg vaj

 10 dkg porcukor

 1 citrom  reszelt héja

 5-6 ek. tejföl

csipet só


Tetejére:

 8 tojásfehérje

 30 dkg kristálycukor

 50 dkg ribizli

1/2 citrom leve


Elkészítése:

 A tészta hozzávalóit egy robotgép táljába öntjük a citromlé kivételével,és sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztát 29x37 cm-es nagyságúra nyútjuk majd,egy szilikonnal bélelt sütőlemezre helyezzük.Villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben elősütjük kb. 10 perc.Ezalatt  egy másik robotgéppel kemény habot verünk a tojás fehérjéből melybe folyamatosan adagoljuk a cukrot és öntjük a citromlevet.A tisztított megmosott ribizlit lecsepegtetjük és egy szilikonlapát segítségével a habba keverjük.Ezután a kivett tészta tetejére kenjük egyenletes vastagságúra,majd megmintázzuk és a sütőbe visszatesszük 160 fokon 25 percig sütjük.Kihűlés után vízbe mártott késsel kis kockákra vágjuk.


Túróparfé ötfűszeres meggyraguval


A parfék abban a formában készített fagylaltoktól,hogy a különböző ízesítésű fagylaltokat velük azonos ízű tejszínkrémmel keverjük össze.De készíthetünk finom parfét fagylalt nélkül,tiszta tejszínkrémből is.Ezután éppen úgy járunk el,mint a formában készített fagylaltokkal.Elkészítve tálra borítjuk,díszítjük,majd felszeleteljük.Ha nincs őzgerincformánk,a parfét fagyasztás előtt 2 dl-es műanyag poharakba is tölthetjük.Ilyenkor a piskótából a poharak befedésére alkalmas lapokat szúrunk ki.Üveg vagy porcelán pohár nem jó hozzá mert elreped.Kerülhet bele 10-15 dkg apróra kockákra vágott gyümölcs is.










Hozzávalók 6 személyre:

2 tojásból készült vékony piskótalap (2 tojás 2 ek kristálycukor 2 ek liszt csipet sütőpor)

A töltelékhez:

25 dkg sovány tégelyes túró
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
5 dkg aranymazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 két kandírozott narancshéj aprítva
3 dl habtejszín



Elkészítjük a meggyragut:
 30 dkg magozott meggy
5 ek barnacukor
1 egész citromhéj reszelve
fél citrom leve
5 fűszer (őrölt fahéj,őrölt csillaggánizs,őrölt vanília,őrölt kardamom,őrölt szegfűszeg)
1-1 mokkáskanállal mindegyik fűszerből

Elkészítés módja:

Egy lábosban a gyümölcsöt a fenti hozzávalókból,kivéve a citromlé feltesszük főni közepes hőfokra.
Állandóan kevergetjük addig amíg a cukor el nem olvad,és sűrűsödni nem kezd a ragunk.
Ekkor a citromlével meglocsoljuk és félretesszük hűlni.

A túrót áttörjük és a porcukorral a vaníliás cukorral előre beásztatott és lecsepegtetett mazsolával,és kandírozott narancshéjjal kikeverjük.
Hozzáadjuk a mascarponét,és a habbá vert tejszínt is óvatosan belekeverjük,és a mélyhűtőben lehűtött,nedves celofánnal kibélelt 1 l-es őzgerinc formába töltjük.
A vékony piskótalappal beborítjuk,a folpackkal becsomagoljuk,és a mélyhűtőbe tesszük 8 órára.
Tálaláskor a formából kivesszük,kicsit hagyjuk forró vízbe mártott késsel felszeleteljük,és a meggyraguval tálaljuk.
Díszíthetjük tejszínhabbal,vagy reszelt csokoládéval.