2019. május 29., szerda

Puncsszeletes torta


Isten tudja hányadik puncstortám, és sütemény, de többször kellett sütnöm, és mindig egyedi ízesítéssel. A puncs szeletet eredendően cukrászati nemes hulladékból készítik. Én ezeket a hulladékokat idehaza szívesen felhasználom, hiszen csupa finomságokból áll, mint csokoládé ,dió, mogyoró,piskóta, vagy éppen mazsolás rumos keverék,esetleg maradék fincsi lekvár, sütik leesett szélei.Na ez is egy ilyen puncstorta.De hulladékról szó sincs!nagyon is ehető desszert!





Piskótalaphoz:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
csipet só
Töltelékhez:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál baracklekvár
rum (ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília aroma
porcukor (ízlés szerint)
1 marék mazsola rumban áztatott rummal
kevés reszelt citrom és narancshéj
5 dkg vaj
2-3 dl tej
Mázhoz:
1 tojás fehérje
20-25 dkg porcukor
3 evőkanál málna szörp
1-2 csepp piros ételfesték

+ áfonyalekvár (kb. 1,5 dl)

Elkészítése:
Először a piskóta lapot készítjük el.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgájákat kihabosítjuk a cukorral, elkeverjük benne a tejfölt, majd összeforgatjuk a fehérjével és több adagban belekeverjük óvatosan a sütőporral elkevert lisztet.
Egy nagy méretű tepsit sütőpapírral bélelünk és elterítjük benne a masszát.
180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük és hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a piskótalap széleit egyenesre vágjuk és a fent leírt módon egy 20 vagy 22 cm-es formában sütünk egy újabb piskótát a fent leírt módon, csak 4 tojásból. (Vagy helyette ha van maradék piskótánk máshonnan, meg mondjuk babapiskótánk, azokat aprítsuk fel.)
A vajat egy nagy tálban enyhén megolvasztjuk, majd a tej kivételével mindent keverjünk össze.
A tejet langyosítsuk meg, majd annyit öntsünk hozzá, hogy formatartó masszát kapjunk.
Kóstolgassuk és ízlésünk szerint formáljuk az ízvilágát.
Amikor a lap kihűlt két egyforma részre vágjuk. Az egyik lesz a szelet alja. Egy tálcára fektetjük.
Nagyjából 1,5 dl áfonyalekvárt keverjük fel, majd ezzel kenjük át az alsó lapot. Erre terítsük a tölteléket,és egyenletesen kenjük el egy vizes kenőkéssel.
A felső lap alját is kenjük át lekvárral, majd fedjük be vele a tölteléket.
Tetejét szintén vékonyan kenjük meg a lekvárral.Ezután mehet rá a máz.
A tojásfehérjét keverjük ki a porcukorral. Adjuk hozzá a szörpöt és pár csepp piros ételfestéket, hogy szép színe legyen.
Ha túl folyósnak találjuk adagoljunk még hozzá porcukrot.
Sűrűbb, de kenhető masszát kapjunk. Annak 90%-át kenjük el a sütemény tetején, majd hagyjuk a hűtőben dermedni. Pár óra múlva húzzunk rá a maradékból csíkokat,de ez nem fontos,aki nem szeretné.

Sharlotka - orosz almatorta

A világ legegyszerűbb almatortája néven szép karriert befutott sharlotka valójában egy fahéjas piskóta sok almával, amiből aztán egyenesen következik hogy, tényleg nagyon gyorsan és kevés hozzávalóból állíthatunk elő remek desszertet.


Hozzávalók :

24 cm-es tortaformához


4-5 nagyobb méretű, savanykás alma

4 tojás
1 csésze (2,5 dl) cukor
csipetnyi só
1 evőkanál vaníliakivonat
2 evőkanál olaj
1 csésze liszt
fél csomag  (6 g) sütőpor
1 kávéskanál fahéj


Elkészítése:


Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát olajjal vékonyan kikenjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját, az olajat és a vaníliát és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész, végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport.
Az almaszeletek háromnegyed részét a forma aljába tesszük, ráöntjük a piskótaalapot, majd a maradék almát a tetejére szórjuk.
Betoljuk a sütőbe és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Rozsdás marhapörkölt


A marhahús nagyon tápláló, és rengeteg jó étel készíthető belőle.Számtalan pörköltet készítettem már, ez a rozsdás a legfinomabb szerintem.érdemes elkészíteni, hiszen erőt ad a mindennapokban egy nehéz fizikai munkát végző embernek.



Hozzávalók:

1 kg marhalábszár
1 db vöröshagyma
2 ek paradicsompüré
1 dl száraz vörösbor
2 ek paprikakrém
2 gerezd fokhagyma
3 ek zsiradék
2 dl marhahúsleves,vagy ételízesítő
só, frissen őrölt bors
liszt a sűrítéshez

Elkészítése:

A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk az aprított hagymát.A húst 2cm-es kockákra vágjuk,majd a pirított hagymára dobjuk.Jól elkeverjük,és zsírjára pirítjuk,illetve kérgére sütjük. Ezután hozzáadjuk a tört fokhagymát, a paprikakrémet,és a paradicsompürét.Sózzuk, borsozzuk,majd jól elkeverjük,és a borral felöntjük.1 -2 dl marhahúslevessel felöntjük még, és lefedve puhára főzzük takarékon.Ha van rá mód,vaslábasban készítsük, mert abban hamarább elkészül,és jól összeérnek az ízek.Ha megpuhul a hús, kissé besűrítjük a szaftját, majd kedvenc köretünkkel tálaljuk.

Finn halleves


Ünnepi leves vacsorára. Üdítő és frissítő előétel! Bármikor elkészíthető, én most kaporidényben főztem és nagyon kellemes étel, nem olyan költséges mirelit vadlazacból.







Hozzávalók

4 fő
  1. 25 dkg lazacfilé (Mirelit vadlazacból a legjobb)
     
  2. 50 dkg krumpli
     
  3. 1 db biocitrom
  4. 1 db vöröshagyma
     
  5. 1 db póréhagyma
     
  6. 1 csokor friss kapor
     
  7. 2 dl tejszín
     
  8. 5 dkg vaj
     
  9. 1 tk só
     
  10. 1 kk őrölt fekete bors
     
  11. 1,5 l zöldségalaplé
     
  12. Elkészítése:
  13. A hagymát apróra vágjuk a póréhagymát felkarikázzuk. A krumplit hámozás után felkockázzuk. A vajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit, és felengedjük az alaplével majd elkezdjük főzni.
  14. A lazacot külön serpenyőbe kevés vajon átsütjük majd kisebb darabokra vágjuk. A felforrt levesbe tesszük a felkarikázott póréhagymát és a lazacot is.
  15. Megsózzuk, borsozzuk hozzákeverjük a tejszínt és lassú tűzön készre főzzük kaporral megszórva citrom szeletekkel tálaljuk.

Pirított csirkemáj Syrah Roséval


A csirkemáj egy olyan szárnyas belsőség, amiből kiváló ételeket lehet készíteni.Hétköznapi fogásként készítettem el ezt a nagyon ízletes finomságot.Nem kell mindig az unalmas sima pörkölt, legyen benne egy kis csavar.










Hozzávalók

4 fő
  1. 50 dkg friss csirkemáj
     
  2. 1 db vöröshagyma
     
  3. 1 ek fűszerpaprika
     
  4. 3 ek olaj
     
  5. ízlés szerint só, őrölt bors
     
  6. 1 kisebb kápiapaprika
     
  7. 2 dl Syrah Rosé száraz francia bor
     
  8. 10 dkg kockázott baconszalonna
     
  9. 1 csomag mirelit fűszeres burgonyagerezdek
Elkészítése:
A csirkemájat jól megmossuk és a vizet jól lecsepegtessük róla majd felekbe vágjuk. Egy edényben a zsiradékon az aprított hagymát és a kockázott bacon szalonnát együtt pirítjuk. A májat rádobjuk és jól elkeverjük.Ha kellően lepirítottuk a májat a fűszerpaprikával színezzük, sózzuk, borsozzuk. A kápia paprikát apró kockákra vágjuk és azt is hozzáadjuk.Felöntjük a Syrah Rosé borral, és 5 percig főzzük. Közben a burgonyát kisütjük forró olajban majd az elkészült raguval tálaljuk.

Zöld teás (Matcha) áfonyás krémes süti

Ez a süti saját receptem,az ihlet a Matsha tea iránti kedvelésből ered!Nagyon finom volta a krémje, igazi csemege.Ünnepi sütinek is megállja a helyét.



Hozzávalók:

5 tojás
5 ek liszt
1 ek sütőpor
5 ek cukor
1ek zöld matcha teapor
1 ejk olívaolaj
1 ek fehér rumaroma

 Töltelék:

25 dkg Ricotta
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 ek cukor
1 kk zöld teapor
1 zöld citrom reszelt héja

Áfonyazseléhez:

15 dkg kékáfonya
2 ek barnacukor
víz egy kevés 1 tk étkezési keményítő

Tetejére cukormáz:
1 citrom leve
10 dkg porcukor

Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk,és a fehérjét felverjük kemény habbá a cukorral,csipet sóval. A tojások sárgáját egyenként spatulával elkeverjük benne, majd a lisztben elkevert teaport,sütőport.Folyamatosan beleszitáljuk a tojáshabhoz,majd az olívaolajat,és az aromát.A kikevert piskóta tésztát zsírpapírral bélelt sütőlemezen egyenletesen elkenjük.180 fokos sütőbe tesszük,és készre sütjük.
2. A pudingporból tejből cukorból sűrű pudingot főzünk, hagyjuk kihűlni kicsit. A citromhéjat, és a teaport pici vízzel elkeverjük,és a pudinghoz keverjük.Ezután a ricottával kihabosítjuk. Az áfonyát a barna cukorral,vízzel felfőzzük,majd a keményítőt kevés vízzel elkeverjük,és a z áfonyához adjuk.Amikor besűrűsödik tegyük félre hűlni.
3. Ha kihűlt a tészta,négy lapra vágjuk.A következő töltelékkel kenjük meg.Először az áfonyás zselével, majd a lap következik. Ezután a matchateás rikottás krémmel vastagon megkenjük.Lappal fedjük,erre áfonyazselé kerül,és újra piskótalappal fedjük le.A tetejét lenyomatjuk.Citromlével elkeverjük a porcukrot, és a sütemény tetejére öntjük.Tálalásig hűtőbe rakjuk.Utána szeleteljük fel.



Füstölt csülök gulyás


Ez a csodálatosan finom magyarosleves,mindenkit elkápráztat,mivel igazán csodás alapanyagokból készül.



Hozzávalók

 4 adag
  1. 1 db hátsó füstölt csülök
  2. 1 db vöröshagyma
  3. 2 gerezd fokhagyma
  4. 1 ek fűszerpaprika füstöltízű
  5. 1 kisebb kápia paprika felkockázva
  6. 3 ek olaj
  7. só, bors
  8. 2 szál sárgarépa
  9. 1 szál fehérrépa
  10. 4 db burgonya közepes
  11. 1 szárzeller
  12. 1 csokor petrezselyem
  13. 1 tojásból lisztből galuskatészta

Elkészítés

  1. A csülköt előző nap megfőzzük. Kicsontozzuk, és felkockázva tesszük el a hűtőbe. A hagymát apróra vágjuk,olajon megpároljuk, fűszerpaprikával megszínezzük. Felöntjük kevés vízzel,majd a többi fűszert is hozzáadjuk. A zöldségeket felkarikázzuk, a szárzellert is szeleteljük fel,és a paprikát is,és előkészítjük.A burgonyát felkockázzuk.

    Füstölt csülkös gulyás leves recept lépés 1 fotoFüstölt csülkös gulyás leves recept lépés 1 fotoFüstölt csülkös gulyás leves recept lépés 1 foto
  2. Amikor a zöldségek belekerülnek a levesbe a burgonyával együtt,lefedjük, és ha majdnem puha akkor tegyük bele a feldarabolt füstölt húst. Felforraljuk szépen lassan,majd a galuskát beleszaggatjuk.Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

    Füstölt csülkös gulyás leves recept lépés 2 foto