A madeleine névre keresztelt francia sütemény az egyik legegyszerűbb kevert sütemény. Sokak szerint Marcel Proust, francia regényíró tette világhírűvé az Az eltűnt idő nyomában című, 3200 oldalas művében. A Wikipédia szerint ugyanis a regény leghíresebb részlete az a jelenet, ahol az elbeszélő egy madeleine-nek nevezett süteményt merít a teájába, és a sütemény íze felidézi a Combray-ben töltött gyermekévek ízeit és hangulatát.
A legenda szerint a madeleine sütemény története egy francia lányhoz köthető, akit persze Madeleine-nek hívtak és Lotaringia akkori hercegének kedveskedett ezekkel a helyes kis süteményekkel. Ezekkel a kis kagyló alakú piskótaformákkal egyetlen egy probléma van, mégpedig az, hogy speciális formát kíván.
A hozzávalók:
- 14 dkg liszt
- 9 dkg cukor
- 4 dkg kakaópor
- 1 ek méz
- 1 db narancs reszelt héja
- 0 kevés kevés rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 darab tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 késhegynyi őrölt csillagánizs
- 14 dkg puha margarin
- 4 dkg olvasztott
- 70%-75%-os csoki
A bevonathoz
- 10 dkg tortabevonó fehér és étcsoki
Elkészítés
A madeleine vagy kagyló formákat vajazni, lisztezni kell.
Elkészítés: a hozzávalók anyagait géppel kidolgozzuk, majd a kikent formákba belekanalazzuk és vizes spatulával végighúzzuk a tetejüket, hogy egyenletes legyen. Előmelegített sütőben 190 fokon, 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, a formákból kiborítjuk, majd tortabevonóba mártjuk őket, tetszés szerint. Én fele-fele formába is készítettem.