2015. február 26., csütörtök

Kakaós-meggyes márványkalács.








Hozzávalók:

2,5 dl tej
3 dkg élesztő
8 dkg cukor
55 dkg liszt
nagy csipet só
8 dkg Rama vajas íz
2 tojássárgája+ 1 tojás a kenéshez
5 dkg kakaópor
35 dkg kimagozott meggy ( fagyasztott vagy lecsepegtetett befőtt)

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a cukrot, kevés lisztet, hagyjuk felfutni.A többi lisztet, a sót, a Ramat elmorzsoljuk egy tálban, majd a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadva tésztává dagasztjuk.A tésztát kettévágjuk az egyik felébe gyúrjuk a kakaóport egy kevés vízzel. A tésztákat langyos helyen kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.1 cm vékony téglalapra nyújtjuk midkettőt, majd az egyiket kevés vízzel lekenjük, és a másikat ráfektetjük.Rászórjuk a meggyet,majd a két hosszabb oldaláról elkezdjük feltekerni, míg középen találkoznak.Megkenjük tojással, ismét megkelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.Tűpróbával ellenőrizzük.Miután kihűlt, sötét és fehér csokoládéval lecsurgatjuk.14 szelet lessz belőle.



Krémes birskörte leves



Hozzávalók:

2 db szép sárga birskörte
1 biocitrom héja,és leve
csipet só
1 késhegynyi kardamom
1 db fahéjrúd
1 db csillagánizs
4 db szegfűszeg
4 ek barna cukor
1 dl tejszín
2 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő
1 liter víz
őrölt fahéj a tetejére

Elkészítése:
A birskörtéket jól megmossuk,és felszeleteljük hasábokra héjastul. A magházukat eltávolítjuk.Feltesszük egy fazékban a vízzel,és a cukorral sóval,fűszerekkel citromlével főni.5 perc elteltével kiveszünk 8-10 szép szelete a tálaláshoz. Ezután a fűszereket eltávolítjuk,és a tejfölt a keményítővel elkeverjük csomómentesre,majd a főzőléből kiveszünk,és teszünk a tejfölös keverékbe,és azzal is elkeverjük.A levesünket besűrítjük vele,és jól elkeverjük.Hozzáöntjük még a tejszínt is.Botmixerrel pépesítjük a levest,és a végén tesszük bele a citrom héjat. Visszatesszük a levesbe a félretett birsszeleteket,és csészékbe tálaljuk. Fahéjjal megszórjuk a tetejük