2020. február 11., kedd

Svéd mandulatorta

Ez a mandula torta nagyon finom,és méltó az ünnepi asztalra is.

 
post-img

Hozzávalók a tésztához:
-5 tojás fehérje,
-20 dkg héjas mandula darálva,
-15 dkg barna cukor,
-5 evőkanál liszt,
-1 teáskanál sütőpor,

a krémhez:
-5 tojás sárgája,
-2 dl tejszín,
-2 evőkanál étkezési keményítő,
-10 dkg cukor,
-20 dkg vaj,

a tetejére:
-10 dkg mandulaforgács,

Elkészítés:
Az alaphoz nagyon jól felverjük a fehérjéket csipet sóval. Aztán a barna cukorral tovább verjük. Lazán belekeverjük a darált mandulát és a sütőporos lisztet. 180°C fokos sütőben tűpróbáig sütjük 26 cm-es tortaformába. Ha kihűlt kettévágjuk.
A krémhez a tojássárgákat cukorral, keményítővel tejszínnel simára keverjük, majd lassú tűzön besűrítjük. Ne forrjon. Puding sűrűségű lesz. A vajat kockákra vágva még melegen beleolvasztjuk. Jól kihűtjük, ezalatt kenhetővé válik. A krém felét a lapok közé töltjük, A többivel kívülről is bekenjük a tortát. Száraz serpenyőben megpirított mandula pehellyel feldíszítjük.

Mákos vaníliás-fehér csokoládés krémes

Ezt a süteményt mindenki imádni fogja.A tésztát sokan ismerik,de én szeretem az ízeket beleadni minden sütimbe.











Hozzávalók a tésztához:


A mákos piskótához:
5 db tojás
5 ek cukor
3 ek süteményliszt
3 ek őrölt mák
1 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 fiola citromaroma
2 ek víz
1 csomag vaníliás cukor Sárgabarack lekvár a piskóta lekenéséhez

Krém:
5 dl tej,
1 cs vaníliás pudingpor
20 dkg fehér csoki,
15 dkg+ 10 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
1 tk vanília aroma,

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjéket először a robotgép táljába öntjük, és két kanál kristálycukorral,csipet sóval kemény habbá verjük. Kivesszük egy másik keverőtálba a habot és  a sárgákat a maradék 3 evőkanál cukorral,a citromaromával két kanál vízzel ebben az edényben folytatva habosra felverjük. A lisztet, mákot, sütőport és a szódabikarbónát a tojáshabhoz szitáljuk, közben a sárga habot óvatosan keverjük hozzá,felváltva . A 30× 38 cm-es sütőpapíros sütőtepsibe kiszedjük,és kenőkéssel elkenjük egyenletesen. 180 fokon 20 percig sütjük. Ha kihűlt a papírt lehúzzuk róla,széleit levágjuk,és egy vonalzó segítségével egyenletes három lapot vágunk. 

A krémhez:
 A pudingport megfőzzük két evőkanál cukorral,meg a tej 2/3 részével,majd a port a maradék 1/3 résszel elkeverjük,és adjuk a felforrt tejhez.Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.Adjuk még hozzá a 10 dkg vajat.Így nem bőrösödik be. A fehér csokit gőz felett felolvasztjuk. 5 evőkanál olajat öntünk hozzá. A maradék 15 dkg vajat a porcukorral kikeverjük. A kihűlt pudingot és a langyos, de már nem meleg fehér csokit felváltva a vajas krémhez keverjük, majd jól kihabosítjuk. Két részre osztjuk a krémet, egy keveset kiveszünk a süti tetejére. Összeállítjuk a sütit, az alsó lapot megkenjük lekvárral, rákenjük a krém felét, a második lapot is lekenjük lekvárral, rákenjük a krém másik felét, beborítjuk a harmadik lappal rákenjük a maradék krémet. Reszelt fehér csokival díszítjük.