Ezt a klasszikus burgonyalevest az Édesanyámtól tanultam. Egyszerűen finom, és kiadós is lehet, ha szegény az ember nem válogat, mi azok voltunk. Palacsintát sütöttünk utána mert ezt szoktuk meg, és kellemes emlékeim vannak róla.
Hozzávalók:
A vajgaluskához:
1 tojás
1 ek liszt
1 ek vaj
só
A leveshez valók:
40 dkg burgonya
1 db vöröshagyma
1 db fehérrépa
2 db sárgarépa
1 kisebb darab zeller
1 szál zellerzöld aprítva
olaj,só,bors ízlés szerint
1 ek fűszerpaprika
1 ek liszt
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1,5 liter zöldség alaplé
Elkészítése:
A vöröshagymát kockára vágjuk,és olajon lepirítjuk egy fazékban.Fűszerpaprikával és liszttel megszórjuk, kicsit elkeverjük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, vagy zöldségalaplével. Ez utóbbi finomabbá teszi a levest. A zöldségeket felaprítjuk kedvünk szerint, és a levesbe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek. A zeller zöldet a végén rakjuk a levesbe.A galuskát a hozzávalókból kikeverjük,és késsel egy deszkán beleszaggatjuk a levesbe. Pár percig főzzük, és vegyük le a tűzhelyről é majd tálaljuk is!