Az ünnepi készülődés közben sokan gyűjtik már a karácsonyi recepteket is. Ehhez adok most ötletet, háromféle töltelékkel elkészíthető kalács receptjével.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ :
½ kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 2,5 dl tej, 2 db tojás, 5 dkg kristálycukor, 12 dkg vaj,1 csomag instant reszelt citromhéj
A HÁROMFÉLE TÖLTELÉK HOZZÁVALÓI :
MÁKOS ÁFONYÁS : 12 dkg mák darálva, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 12 dkg kristálycukor,12 dkg kék áfonya,1 citrom reszelt héja
BARACKDZSEMES-FENYŐMAGOS TÖLTELÉKHEZ: 1 -2 evőkanál házi barackdzsem,1 ek fenyőmag pirítva
KAKAÓS-KANDÍROZOTT CSERESZNYÉS: 2 ek cukrozott kakaó,
8 db kandírozott cseresznye aprítva
1 tojás a kenéshez
ELKÉSZÍTÉSI MÓDJA:
A tésztához valókat egy dagasztó géppel összedolgozzuk alaposan, és letakarva kelesztjük 30 percig. A tésztát háromfelé osztjuk.Kinyújtjuk téglalap alakúra, és a háromféle töltelékkel megtöltjük őket. Ezután feltekerjük szorosan,ahogy csak tudjuk,majd a kikent hosszúkás sütőformába helyezzük őket úgy, hogy kettőt egymás mellé, a harmadikat felülre középre.Lekenjük tojással, és duplájára kelesztjük.190 fokon előmelegített sütőbe tolva 170 fokon 35 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy fóliával.Ha kihűlt szeletelve kínáljuk.