2015. június 2., kedd

Karfiol krémleves.


Nagyon finom hűsítő, és egészséges tavaszi leves. Nem is tudom igazán miért idegenkedünk a krémlevesektől. A férfiak többsége nem tartja alkalmasnak arra, hogy előételként fogyasszák.
Berögződött dolog ez nagyon  régimódi gondolkodás. Az én férjem imádja a krémleveseket.És ami azt illeti a családom minden tagja is. Próbálkozzunk bátran, mert megéri!


Hozzávalók

20 dkg karfiolrózsa

2 db burgonya

1 db vöröshagyma

só ízlés szerint

késhegynyi bors

2 dl tej

1 db leveskocka

1 dl tejszín

2 dl víz

3 dkg vaj



Elkészítés módja

A zöldségeket tisztítás után apróra vágjuk, a vajon megpirítjuk őket állandó keverés mellett, majd felöntjük a tejjel, és sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és a leveskockát beledobjuk. Felöntjük a vízzel, és puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, és a tejszínnel dúsítjuk. Ízlés szerint bruschettával vagy levesgyöngyökkel, pirított zsemlekockával tálaljuk. Bazsalikommal díszítjük

Spenótos rikotta gombóc malfatti

malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottás főtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontotthibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellini vagy ravioli töltelékéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

Hozzávalók:

40 dkg ricotta

2 db tojássárgája

1 kávéskanál só

1 késhegynyi szerecsendió

frissen őrölt bors

25 dkg spenót

4 dkg zsemlemorzsa

3 dl főzőtejszín

1 evőkanál finomliszt

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál snidling

Elkészítése:

A ricottát keverjük össze a tojássárgájával, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, a megmosott, leszárított és aprított spenótlevéllel. Végül adjuk hozzá a morzsát. Keverjük alaposan össze, és tegyük félre néhány percre, míg a zsemlemorzsa meg nem duzzad. (Kézzel könnyen formázhatónak kell lennie, ha túl lágy, tegyünk hozzá még morzsát) Vizes kézzel készítsünk diónyi golyókat belőle, majd forrásban lévő sós vízben főzzük puhára. Mikor feljönnek a víz felszínére, el is készültek. A tejszínt melegítsük fel, de ne forraljuk, keverjük el benne a lisztet, dobjuk bele a zúzott fokhagymát és az aprított snidlinget, majd öntsük a ricotta golyókra és tálaljuk.

Krémes epres párnácska.

Eperszezon van,tehát készítsünk egy finom epres párnácskát, nagyon gyorsan elkészül könnyű  leveles tésztából kevés energiával,és egy kis fantáziával.







Hozzávalók
40 dkg szeletelt mélyhűtött vajastészta
1/2 tasak Dr. Oetker Házi krémes krém
6 db szép eper friss
2 dkg darabolt zöld pisztácia
5 dkg olvasztott tortabevonó csokoládé
4 dl tej
Szóráshoz
porcukor (elhagyható)
Ezenkívül
1 db habzsák
csillagcső




Elkészítés
A vajas tésztát kétfelé osztottam csak 6 db lapot vágtam ketté, és megint ketté, így lett 12 db háromszögem. A krémport a tejjel sűrű krémessé keverjük robotgéppel pár perc alatt. A vajastésztát zsírpapírral bélelt sütőlapon megszurkáltam, és 210 fokon megsütöttem 5 perc alatt. Amikor kihűlt bevágtam a közepénél, és a krémes krémmel megtöltöttem belülről kifelé kétszeres mennyiségű vaníliás krémmel. Az epreket megmostam, leszárítottam, és félbevágtam. A szárát is rajta hagytam, mert így szebben mutat, és belemártottam félig a csokiba, majd az aprított zöld pisztáciába. Középre a krémbe beillesztettem a gyümölcsöt. Hűtőbe tettem dermedésig. Aki szereti, porcukorral is megszórhatja.




Banán Monique módra.










Hozzávalók:

A "habcsók"banánhoz
5 darab tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
9 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
1 evőkanál vanília aroma
A töltelékhez
10 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
5 dl zsíros habtejszín
A tetejére
3 darab banán
20 dkg ét vagy tejcsokoládé.



Elkészítés:

A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük egy robotgép segítségével. A porcukrot a keményítővel összeforgatjuk, és a tojáshabba szitáljuk úgy, hogy azt folyamatosan keverjük. Sima csöves habzsákba kanalazzuk, és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre 6 nagy banánalakot nyomunk belőle. Ha a banánokat kettévágjuk, akkor ahhoz tudjuk viszonyítani, kb. milyen nagyok legyenek. Mérjük hozzá, ha nem vagyunk elég biztosak a pontosságában. 100 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. A banánokat meghámozzuk, lapjában kettévágjuk, majd mindegyiket megforgatjuk olvasztott csokoládéban, és rácsra helyezzük dermedni. (Természetesen a csokit gőzfürdő felett egy kis edényben megolvasztjuk 3 evőkanál olajjal, hogy ne legyen túl kemény a csoki dermedés után, mert akkor törik. ) Amikor a tészta megsült a cukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizáljuk. Alacsonyabb hőfokon hozzáadjuk a vajat, és a fél deci tejszínt ráöntjük. 1-2 percig kevergetjük, hogy szép sima legyen a bevonat, végül hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a habtejszínt kemény habbá felverjük, majd a karamella 1/3 részét belekeverjük. A banán formájú habtésztát tálcára tesszük, a karamellel ízesített tejszínhabbal csillagcsöves habzsákból szépen megrakjuk. Mindegyik tetejére egy-egy csokis banánt fektetünk. Végül a félretett karamellel megöntözve feldíszítjük.