Férjem születésnapjára sütöttem ezt a puncstortát. Tudom elég furcsa rózsaszín egy férfinek, azért is kapta tőlem a téli puncstorta nevet, mert novemberben készült, és mert nagyon szereti.
Hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
4-5 evőkanál rum
5 dkg mazsola
4-5 evőkanál málna, vagy ribizlilekvár
1 evőkanál jó minőségű kakaópor
2 evőkanál pirított őrölt dió
1 ek porcukor
1 evőkanál apró csokis drazsé, vagy maradék bármilyen csoki feldarabolva
A tortából kiemelt piskóta, és még 10 db babapiskóta
A mázhoz.
10 dkg cukorfondant
málna piros ételfesték.
Elkészítése:
Állítsuk össze, és süssük meg a tésztát egy 26 cm-es csatos tortaformába.
Miután kiemeltük a kihűlt piskótát, eltávolítjuk róla a papírt ha tettünk alája.Én jól kikenem, és lisztezem, mert olyan sütőm van, amibe nem ragad le a tészta.Ezután vízszintesen vágjuk le egy 2 cm-es vastag lapot, és kenjük meg azt a rummal elkevert lekvárral. A maradék tészta belsejét egy kanál, vagy kés segítségével vágjuk ki körben kb 1-2 cm vastag maradjon. A kikapart piskótát morzsoljuk el és keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával, majd a babapiskótákat kevés tejbe mártsuk meg, és úgy dolgozzuk bele a puncsalapba. A mazsolát előtte áztassuk meg vízbe, utána szűrjük le, és tegyük rumba 1 órára. Ezután használjuk fel a töltelékbe. Ha száraz lenne, akkor lekvárral lazítsunk rajta.Töltsük a tölteléket a kikapart piskóta belsejébe, kissé nyomkodjuk le, majd fedjük le a levágott tésztalappal.Tegyünk rá nehezéket, és hűtőbe tegyük 1-2 órára. A fondantot megszínezzük az ételfestékkel rózsaszínre, majd dolgozzuk egynemű masszává, és két fólia között nyújtsuk ki, és tegyük a torta tetejére, vonjuk be vele. Diszisük kedvünk szerint. Már tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése