2019. november 15., péntek

Mákos-áfonyás béles

A mák és a kék áfonya szerintem egy kitűnő páros, és mellesleg nagyon finom is! Talán még nem olyan gyakori az áfonya kissé borsos ára miatt, de 12 dkg áfonya pont elég a töltelékbe, és az megfizethető. A fázisfotók csak némileg illusztrálják az elkészítési módot.Egyáltalán nem bonyolult!











Hozzávalók:

  1. 300 g süteményliszt extra (Nagymama lisztje)
  2. 9 g sütőpor
  3. 1 csipet só
  4. 150 g vaj
  5. 3 ek tejföl
  6. A töltelékhez
  7. 200 g mák (darált)
  8. 150 g cukor
  9. 2 ek juharszirup
  10. 200 ml tej
  11. 1 ek vanília aroma
  12. 50 g piskótamorzsa
  13. ízlés szerint instant citromhéj (1 csomag)
  14. ízlés szerint Fitt banános zabkása (1 csomag)
  15. 3 ek sárgabaracklekvár
  16. 12 dkg kék áfonya
  17. Elkészítési mód:
  18. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.

A liszthez hozzávegyítjük a sütőport és a sót. Beletesszük a vajat, elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egy könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk egy robotkar segítségével.Két részre osztjuk a tésztát.
A sütőt előmelegítjük.Lisztezett felületen kinyújtjuk az egyik tésztát, kb. 30x25 cm-re és belefektetjük az előkészített tepsibe. Villával megszurkáljuk.A darált mákot a tejjel, cukorral egy nyeles edényben felfőzzük a piskótamorzsával. Hozzáadjuk az instant citromhéjat, legvégül a száraz banános zabkását és a mosott lecsepegtetett áfonyát.Jól eldolgozzuk, majd a juharszirupot,és a vaníliaaromát is belekeverjük. Ha összeállt a töltelék, hagyjuk kihűlni.
 A tésztára kenünk 3 ek sárgabaracklekvárt, majd ráhalmozzuk a mákos áfonyás tölteléket, amit szép egyenletesen elsimítunk rajta. A tojássárgáját elkeverjük ezzel megkenjük a tészta tetejét, majd egy villával több helyen megszurkáljuk.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük,180 C fokon.
Hagyjuk kissé hűlni, majd ezután szeleteljük, és ízlés szerint házi vaníliás porcukorral megszórva fogyaszthatjuk a süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése