Hozzávalók 4 személyre:
400 g borjú apróhús
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk.enyhén csípős pirospaprika
só
1 dl tejföl
A palacsintához:
3 dl tej
2 tojás
só, bors
150 g finomliszt
2 ek. olaj
6 szál metélőhagyma (snidling)
1. A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Olajban megfonnyasztjuk a hagymát,fokhagymát rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk , pörköltet készítünk.
2. Közben a palacsintákhoz elhabarjuk a tejben a tojásokat, 1-1 csipet sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, simára keverjük, lefedjük, és fél órát pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 8 vastagabb vagy 12 vékony személyenként 2 palacsintát sütünk belőle. Letakarjuk, melegen tartjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
4. Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összekötjük metélőhagymával. Így kapjuk meg a batyu formát., és tűzálló tálba sorakoztatjuk. A maradék tejfölös-paprikás mártást a palacsinta köré öntjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése