Az olasz citromtortát egyensúlytortának is nevezik, s ez arra utal, hogy az alapvető hozzávalókból azonos mennyiséget tartalmaz. Így a receptet éppoly egyszerű megjegyezni, mint amilyen egyszerűen és gyorsan elkészül.
Az olasz citromtorta hozzávalói
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 3 nagyobb tojás
- 2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- fél zacskó sütőpor
- 1 dl tejföl
- 1 dl kefir vagy joghurt
- fél mk. só
- 1 mk. vaníliaaroma
A mázhoz
- 10 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom kifacsart leve
A mennyei citromtortához a cukrot a vajjal keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat, ezt követően a vaníliaaromát, a citromlevet, majd a kefirt vagy joghurtot, végül a tejfölt. Keverd krémes állagúra. A tojásfehérjéből készíts kemény habot.
Mérőedénybe mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Add hozzá a vajas krémet, végül a tojáshabot – óvatosan, nehogy összetörjön – szintén keverd a torta tésztájába.
Öntsd a sütemény sűrű krémes tésztáját a tepsibe vagy tortaformába, told a sütőbe és süsd 45-50 percig, amíg szépen megpirul a teteje és a közepe is megsül.
A sütőt zárd el, de hagyd a süteményt a sütőben, amelynek ajtaját résnyire hagyd nyitva.
Közben készítsd el a mázat, amelyhez a mascarponét keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a citromlevet is. Ízlésesen, szépen elrendezve kend a mázat a még langyos citromtortára. Miután teljesen kihűlt, szeletelve vanília és/vagy citromfagylalttal kínálhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése