2015. január 5., hétfő

Mogyorós birsalmalekváros zserbó.

 STORY

Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de Magyarországon egykor alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem most meg, egy igazi magyar mogyorós kombináció birssel. Ha megkóstolná Gerbeaud úr elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat. Legalábbis nálunk 5 csillagos lett.








Előfordul néha,hogy megkenem tojássárgájával a tészta tetejét,hogy szebb,és fényesebb legyen,de ez csak az én hóbortom.Nem feltétlen kell,hiszen bevonjuk csokival,de ennek is megvan az előnye,mert nem szívja be a tészta a  csokoládét,anyagtakarékos!Szerintem vágjunk bele,ugyanis csodafinom!Jobb mint az eredeti,és nem tudom oly sokat hangoztatni!Sajátkészítésű birslekvárból készítettem,és attól is olyan finom,ha elfogultnak akarok látszani! 

                                                                                                                                                              





HOZZÁVALÓK:
60 dkg finomliszt
28 dkg margarin
1 dl tejföl
2 db tojássárgája
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
5 ml rumaroma
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 ek porcukor
50 dkg lekvár/ dzsem (házi eltevésű)
10 dkg cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg törökmogyoró (pörkölt, őrölt)
10 dkg tortabevonó

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA:
A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát.
Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és cukorral rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a másik lapokhoz is.
A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük, és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap.
20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük, 180 fokon 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26x32 cm
költség: 1200 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése