2015. március 23., hétfő

SZAKÁCSMUSTRA.9 ( Uborkás fasirtroládok.)



http://www.lajosmari.hu/recept/1014/uborkas-fasirtroladok.
Lajos Mari receptjei   közül választottam a ,,Szakácsmustra" nevezetű játék legújabb 9-edik fordulójára, amelynek házigazdája Fűszermánia Gabi.http://fuszermania.blogspot.hu/2015/03/szakacsmustra-9-kiiras.html


A recepttől csak  kissé tértem el,méghozzá a roládokat nagyobbakra készítettem,és csak 400 dkg húst használtam fel.Ez azért történt így mivel ketten vagyunk az ebédre,és én nem szeretek nagy adagokat főzni.A salátában tértem még el,mert csak ilyet kaptam,de ezt a fajta vegyeset nagyon szeretjük.A szalonnába való burkolásnál 4 szeletet használtam fel,de  az eredmény tökéletes lett.
















 Hozzávalók 4 személyre:
1 szikkadt zsemle
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk. mustár
1 kk. édes pirospaprika
 400 g darált  marhahús
só, bors
1 kk. olaj
 8 db csemegeuborka
16 szelet bacon (füstölt szalonna)
 1/4 fej saláta vagy  salátamix ( a képen)
 1 piros húsú, kaliforniai paprika




 1. A zsemlét 10-15 percre beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral és a pirospaprikával és együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk.

 2. Vékonyan kikenünk olajjal egy teflon  tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra törölgetjük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.

 3. A fasírtmasszát 4 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 4 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek-szabályosak legyenek . Felénk eső végére helyezünk 1 uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük , két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát.

 4. A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 3 roládot formálunk, (alufólia nélkül!) a sütőtálba sorakoztatjuk őket, és középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük 50 perc.

 5. Közben a salátát  megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.

 6. Kivesszük a sütőből a fasírtroládokat, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük,  kissé rézsútosan félbevágunk. Salátalevelekkel, paprikával körberakva díszítve kínáljuk. Tejszínnel/tejjel sült, rakott burgonyát adhatunk hozzá: 600 g burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük . Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel/tejjel, 2-3 csipet szárított rozmaringgal vagy provence-i fűszerkeverékkel illatosítjuk, és a hússal egyidejűleg pirosra sütjük a sütőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése