2015. szeptember 20., vasárnap

Zöldséges szárnyasaprólék-leves.




Hozzávalók:

50 dkg csirkeszárny
10 dkg csirkezuza
10 dkg kolozsváriszalonna
3 ek olaj
1 ek búzaliszt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma reszelve
2 db újhagyma
5 dkg zöldborsó
5 dkg csiperkegomba
3 db nagyobb karfiolrózsa
2 dl száraz fehérbor
2 l csirkealaplé
0,5 dl tejszín
1 db citrom
10 dkg tejföl
2 szál sárgarépa
1 szál fehérgyökér
1 kiscsokor petrezselyem
1 csomag snidling
1-2 tk só
A galuskához:
2 tojás
finomliszt
1 tk tejföl
étkezési só

Elkészítése:

A hagymát finomra vágjuk,közben egy nagyobb fazékban, olajon megpirítjuk a szalonnát,amit apróra vágunk.Ha szépen megpirult a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a feldarabolt zuzát.Addig pirítjuk, amíg a hagyma szépen megpirul.kevés vizet adun hozzá, és  azuzát így pároljuk tovább 30 percig.Közben a répát fehérrépát újhagymát szép vékony karikára vágjuk,a gombát cikkekre, a petrezselymet és a snidlinget apróra vágjuk, a karfiolt rózsákra szedjük.
Ha a zuza majdnem puha, hozzáadjuk a répát gyökeret,  gombát, majd ráöntjük a fehérbort,és megvárjuk,még  tejesen el nem párolog.Ezután felöntjük a húsalaplével,ennek hiányában vízzel,de akkor tegyünk bele 2 db húsleves kockát.Sózzuk meg,és hagyjuk forrni.Közben egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szárnyhúsokat,  a végét levágjuk,azt tegyük félre alaplének jó lessz.A szárnyakat ketté vágjuk, és ezeket megpirítjuk.Ha megpirultak,ezt is tegyük a leveshez a borsóval, és karfiollal, és újhagymával együtt.lassan főzzük,míg minden meg nem puhul. Közben tejszínből,és tejfölből lisztből habarást készítünk, és behabarjuk a forrásban lévő levest.Citromlével tehyük pikánssá,és kicsit forraljuk,majd tálaláskor tegyük bele a petrezselymet,és snidlinget,majd a galuskát.

Galuska:
a tojásokkal és a csipet sóval, tejföllel elkeverjük a lisztet.Sűrű tésztát készítünk, amit vágódeszkáról lobogó, sós vízben szaggatunk ki vékony csíkokat egy habkártya segítségével.Néhány percig főzzük, és leszűrjük.Ezután tálalhatjuk is.Citromgerezddel diszítjük,  aki pikánsabban  szeretné tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése