2017. október 31., kedd

Fügegratin


Ezt a könnyű desszertet egy vasárnapi ebéd után ajánlom most ősszel elkészíteni. Nagyon ütős kis finomság, mert a fügétől lesz különleges. A lila füge amúgy is nagyon mutatós gyümölcs.




Hozzávalók 4 személyre:

2, 5 dl tej
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojássárgája
6 dkg porcukor
1 tasak vaníliáscukor
4 ek brandy
1,5 dl tejszín
4 dkg vágott, natúr pisztácia
2 ek porcukor
2 dkg vaj

Elkészítése:
1. Eldolgozzuk a tejben a pudingport. Kicsit felmelegítjük. A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, aztán apránként hozzáadjuk a tejet, majd gőz fölé állítjuk, és (habverővel) folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Lehúzzuk a tűzről a krémet, kissé hűlni hagyjuk, aztán hozzákeverjük a brandyt és a kissé felvert tejszínt, végül arányosan elosztva 4 lapos, tűzálló tálkába simítjuk.Előtte kivajazhatjuk egy kicsit.
2.  Puha kendővel megtörölgetjük a fügéket szárvégüket leválasztjuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva kirakjuk velük a krém tetejét.
3. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk a pisztáciával és a porcukorral, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben  enyhe pirulásig sütjük pár percig. Melegen, de nem tűzforrón kínáljuk, jól behűtve is finom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése