Fürdős-Z nagybátyja receptjét én is lenyúltam,hogy ti is megkóstoljátok,mert nagyon finom.A kacsa aprólékot érdemes jól átmosni,előre átsütni,levét leönteni,hogy a barna habot eltávolítsuk ezáltal.Ezután szárazon sütjük újra.Ha házi a kacsa akkor nem szükséges.
Hozzávalók
- 2 db kacsanyak
- 2 db kacsaszárny
- 2 db far-hát
- 1 db zúza,szív
- 1 fej vöröshagyma
- 100 ml fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 1/2 csipet majorá
- nna
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet morzsolt tárkony
- 1 l alaplé, vagy 1 Knorr zselé,víz ízlésnek megfelelően
- só, bors
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 2 fej gomba
- 15 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 ek citrom leve
- 2 tk keményítő
- 200 ml tejszín
- A gombóchoz
- 2 db krumpli (főzve, tisztítva 200 g)
- só, bors
- kevés szerecsendió őrölt
- 60 g liszt
Elkészítés
Először kiválasztjuk a megfelelő méretű lábast, amit elkezdünk hevíteni. A kacsafarhátat kettészedjük, és a nyakkal, szárnyakkal együtt elkezdjük pirítani. Amikor a hús némiképp lepirult, rászórjuk a finomra vágott hagymát, majd azt is aranybarnára pirítjuk. Rálocsoljuk a bort, és hagyjuk, hogy zsírjára visszapiruljon. Hozzáteszünk két gerezd felszeletelt fokhagymát, beleszórjuk a majoránnát, a kakukkfüvet és a tárkonyt, majd elkeverjük,és felöntjük vízzel,és a Knorr zselét tesszük bele.
Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, alacsony lángon a húsok puhulásáig főzzük.A krumpligombóchoz a krumplikat héjastul, megszurkálva puhára főzzük a mikróban, ez 10-15 percet vesz igénybe a krumpli méretétől függően. Még forrón lehúzzuk a héját, majd krumplinyomón áttörjük, és szétterítjük egy vágódeszkán, hogy lehűljön. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, rászórjuk a lisztet, ráütjük a tojássárgáját, és az egészet összedolgozzuk a deszkán. Nem szabad túlgyúrni, mert rágós lesz tőle!
A levest kb. egy óra múlva zöldségezzük: sárgarépát és petrezselyemgyökeret kockázunk, vagy karikázzuk,gombát szeletelünk, és a levesbe szórjuk a fagyasztott zöldborsó társaságában, majd további 20 percig alacsony lángon rotyogtatjuk. Ha kell, sóval, borssal, zöld fűszerrel utánaízesítünk. Ízesítjük citromlével, majd kivesszük belőle a húsokat, és félretesszük. Kikeverjük a keményítőt a tejszínnel, és beleöntjük a levesbe.
A krumpligombóc tésztát enyhén belisztezzük, és lisztezett kézzel koktélparadicsom nagyságú gombócokat formázunk belőle, amiket rögtön a levesbe dobunk. Három perc alatt megfőzzük, majd tálalhatjuk is. Ehhez az omlós kacsahúst leszedjük a csontról, és a levesbe rakjuk.Tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése