Édes sütemény, fanyar mártással. Egy fél napra mi is lehetünk angol cukrászok, és még csak nem is olyan nagyon bonyolult.
Hozzávalók
- Datolyás süti:
- 22 dkg datolya
- 1,7 dl forró víz
- 1 db vaníliarúd
- 17 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek szódabikarbóna
- 2 tojás
- 2 ek méz
- 1 dl tej
- 14 dkg barna cukor
- 8 dkg puha vaj
- 1 kk só
- Citromos karamellszósz:
- 20 dkg barna cukor
- víz
- 5 dkg vaj
- 2 dl 30%-os tejszín
- 1 db citrom
Elkészítés
A datolyákat kimagozzuk és felkockázzuk. Majd forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, átkeverjük és hagyjuk ázni őket.
Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.
Áztatás közben beletesszük a vaníliarúd kikapart belsejét, sőt a vaníliarudat is, amit később majd kiveszünk belőle.
A puha vajat és a barna cukrot egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan elkeverjük. Ha kifehéredett, egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, jól elkeverve.
Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.
Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a sót, majd a lisztet és ezt is jól elkeverjük fakanállal.
A tésztához keverjük az áztatott datolyákat. Beleszórjuk a sütőport is.
Egy kisebb tepsit kivajazunk és beszórjuk mindenhol barna cukorral. A tésztát jól eloszlatjuk benne és sütőbe tesszük.
Citromos karamellmártás
Egy teflon serpenyőben a barna cukrot összekeverjük kevés vízzel, elkezdjük melegíteni, ilyenkor viszont már nem kavarjuk. Megvárjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.
Közben egy vízzel kiöblített tejforralóban felforrósítjuk a tejszínt, így nem ég majd le.
Mikor a karamell már jó, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk, hogy arany barnás habja legyen és hozzáadjuk a forró tejszínt is.
Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.
Mikor kicsit már hűlt a mártás, belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.
A datolyás süteményt citromos karamell öntettel és vanília fagylalttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése