A szokásos linzertésztánál különlegesebb, a legfinomabb aprósütemények egyike, amelyet tea-kávé mellé kínálhatunk. Jó előre megsüthetjük, hiszen – jól záródó fém vagy műanyag dobozban – minél tovább „érik”, annál puhább, finomabb lesz. Biztos siker!
A tésztához:
300 g finomliszt
100 g porcukor + a szóráshoz
150 g lágy vaj/margarin
1/2 rúd vanília
1 (bio)citrom
2 tojássárgája
1 csipet só
1/2 kk. szódabikarbóna
Továbbá:
1 tojásfehérje
2 ek. mandulalapocska
150 g savanykás, sűrű lekvár (barack, szilva stb.)
vaniliás porcukor a szóráshoz
néhány koktélcseresznye
Elkészítése:
1. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot vagy nagy tepsit.
2. A tésztához a lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a tojássárgákat, a sót és a szóbabikarbónát. A robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, és pihentetés nélkül máris dolgozunk vele tovább.
2. Lisztezett munkalapon 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott, 5-6 cm átmérőjű szívformával kiszúrjuk (a hulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk). A sütőlapokra/tepsikre sorakoztatjuk őket, felének tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk mandulalapocskákkal. 20 percre hűvösre-hidegre tesszük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt világosdrappra sütjük (a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük), hagyjuk kihűlni.
4. A „csupasz” szívecskék közepére 1/2-1/2 kk. lekvárt púpozunk, tetejükre illesztjük-nyomjuk mandulás párjukat. Fogyasztásig jól záródó dobozban tároljuk. Tálaláskor csinosan tálra rendezzük, meghinthetjük fátyolnyi vaníliás porcukorral, és néhány lecsepegtetett koktélcseresznyével (rumos meggyel, aszalt gyümölcsökkel) vidámítva kínáljuk.
A tésztához:
300 g finomliszt
100 g porcukor + a szóráshoz
150 g lágy vaj/margarin
1/2 rúd vanília
1 (bio)citrom
2 tojássárgája
1 csipet só
1/2 kk. szódabikarbóna
Továbbá:
1 tojásfehérje
2 ek. mandulalapocska
150 g savanykás, sűrű lekvár (barack, szilva stb.)
vaniliás porcukor a szóráshoz
néhány koktélcseresznye
Elkészítése:
1. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot vagy nagy tepsit.
2. A tésztához a lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a tojássárgákat, a sót és a szóbabikarbónát. A robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, és pihentetés nélkül máris dolgozunk vele tovább.
2. Lisztezett munkalapon 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott, 5-6 cm átmérőjű szívformával kiszúrjuk (a hulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk). A sütőlapokra/tepsikre sorakoztatjuk őket, felének tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk mandulalapocskákkal. 20 percre hűvösre-hidegre tesszük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt világosdrappra sütjük (a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük), hagyjuk kihűlni.
4. A „csupasz” szívecskék közepére 1/2-1/2 kk. lekvárt púpozunk, tetejükre illesztjük-nyomjuk mandulás párjukat. Fogyasztásig jól záródó dobozban tároljuk. Tálaláskor csinosan tálra rendezzük, meghinthetjük fátyolnyi vaníliás porcukorral, és néhány lecsepegtetett koktélcseresznyével (rumos meggyel, aszalt gyümölcsökkel) vidámítva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése