Itt a hétvége, végre van időnk főzni! Ezúttal az olaszok egyik legfinomabb ételét hoztam el, ez egy tipikus észak-olasz recept. A rizottót rengetegféle ízesítésben el lehet készíteni, nekünk ez a kedvencünk!Azt tudni kell az olasz konyháról, hogy ahány város, annyi szokás, mindenki azt gondolja, hogy az ottani konyha mindenhol ugyanolyan, ez nagy tévedés. Óriási különbség van az északi és a déli régiók között. Rizottót inkább az északon élők esznek.
1 fej vöröshagyma
20 dkg vargányagomba
2 gerezd fokhagyma
fél csomag petrezselyem
1 zacskó sáfrány
parmezán sajt
olívaolaj
vaj
1,5 -2 l húsalaplé
só
arborio rizs (személyenként 2 maroknyi)
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a gombát, fokhagymát, majd vágjuk fel a hagymával együtt.
- Kis olajon pirítsuk meg a hagymákat és a gombát.
- A gombához és hagymához adjuk hozzá a rizst, majd keverjük el azt és kicsit pirítsuk meg.
- A levest melegítsük fel, merőkanál segítségével fokozatosan adjuk hozzá a rizshez, miközben lassan adagoljuk, folyamatosan keverjük.
- A főzési időt a rizs hozzáadásától kell számolni.
- 15 perc elteltével a sáfrányt oldjuk fel egy kis csésze húslevesben, majd adjuk hozzá a rizshez.
- 2 perc eltelte után tegyünk bele 5 dkg vajat és ízlés szerint parmezánt, majd zárjuk el.
- Fedjük le egy fedővel és 3 percig hagyjuk pihenni, olaszul: „mantecare”Bazsalikommal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése