Unokám Barbika születésnapjára sütöttem ezt a nagyon finom tortát.
Egy salzburgi cukrász, nevezetesen Paul Fürst készítette először 1890-ben, majd az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.A Mozart-golyó egy gömb alakú édesség, nugátkrém, marcipán és csokoládé egyedülállóan finom kombinációja. Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében pisztáciával dúsított marcipángolyóval készült, vastag nugátkrém réteggel körbevéve, kívül pedig csokoládébevonattal fedték be.
Ennek a receptnek a jóvoltából alkotódott a torta.
Hozzávalók
4 fő
Elkészítése:
A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük az egészet.Utána elkeverjük az olajat, tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet. Óvatosan elkeverjük úgy, hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer, majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig kavarjuk, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.Teszünk a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarjuk benne, azaz fellazítjuk a sárga masszát, majd beletesszük az összes habot, és simára keverjük.Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad.Én kivehető aljú tortaformát használtam.170 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát is. A Nutellához keverjük a mascarponét.Az oldal bevonásához a csokoládét olvasszuk fel gőz felett,majd tegyük hozzá a tejszínt,és jól keverjük el,míg besűrűsödik.
A puha vajat habosra keverjük 2 evőkanál porcukorral, és beledolgozzuk a pisztácia krémet.
A tortalapot hűlés után három lapba vágjuk.Az egyik lapot visszatesszük a tortaformába.A krém egyharmad részével megkenjük,majd ráhelyezzük a második lapot.Megkenjük a krém második felével.
A marcipánmasszát torta nagyságúra nyújtjuk,egy folpackfólia között,kivágjuk a megfelelő nagyságot, és a krémre tesszük. Erre kerül a Nutella krém. A harmadik lappal befedjük,és lenyomkodjuk.
Rásimítjuk a pisztáciás krém harmadik felét, és befedjük tortalappal.A maradék pisztácia krémmel megkenjük a tetejét. Hűtőbe tesszük 3 órára. Ekkor egy kis időre (10-15 percre) tegyük fagyasztóba.Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, egy pici lyukú zacskóból díszeket rajzolunk egy darab sütőpapírra, és hagyjuk szilárdulni.Az idő leteltével kivesszük, eltávolítjuk a tortasütő oldalát. A félretett csokoládéval bevonjuk a torta oldalát.A díszítést elvégezzük,majd a hangjegyeket is felhelyezzük a kis krémcsúcsokra,és jól behűtjük tálalásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése