2020. december 6., vasárnap

Marengói csirke-Napóleon kedvence


Mindössze egy csirke, néhány szem gomba, paradicsom és hagyma állt rendelkezésére a séfnek, hogy vacsorát rögtönözzön a csatára készülődő császárnak. Az ételt azóta is készítik – néhol egy kevés szarvasgombával illatosítják a mártást, néhol folyami rákkal gazdagítják az ételt, de ez az egyszerű változata is remek.Az Alessandria városától néhány kilométerre fekvő Marengo község határában gyülekeztek a francia és a csaknem kétszeres túlerőt képviselő osztrák seregek. Napóleon – a hadtáp szűkös lehetőségeit figyelembe véve – valami könnyű, de tápláló ételt kívánt.Mivel amúgyis a csirke volt a kedvence ezentúl mindig ezt vacsorázta csata előtt.






 

Hozzávalók

 4 fő
  1. 5 db csirke felső comb
  2. 1-2 kk. provence-i fűszerkeverék
  3. 4 ek. olívaolaj
  4. 1 közepes fej hagyma
  5. 3-4 gerezd fokhagyma
  6. 400 g apró szemű sampinyon gomba
  7. só, bors
  8. 1 doboz (400 g) konzerv hámozott kockázott paradicsom
  9. 1 ek. vaj
  10. 2 tk. paradicsompüré vagy -sűrítmény
  11. 1 dl fehérbor
  12. petrezselyem vágott
  13. Sült burgonya

Elkészítés

  1. A csirkefelső combokat bedörzsöljük a provence-i fűszerkeverékkel, porcelán vagy üvegtálba tesszük. Meglocsoljuk az olajjal, és legalább 2 órára (még jobb, ha egy éjszakára) betesszük a hűtőszekrénybe.A húst sózom,majd vajon és olívaolajon átpirítom.A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprózzuk. A gombát megtisztítjuk, szárával együtt elnegyedeljük-elnyolcadoljuk.

  2. Egy serpenyőben a vajat,olívaolajat forrósítunk,majd a hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk rajta. Beleforgatjuk a gombát, 3-4 percig pirítjuk, majd levével együtt hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét/-sűrítményt, és a fehérbort.

  3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforraljuk. Beletesszük a csirkehúst, lefedjük, és szelíd tűzön puhára pároljuk (30-35 perc).Sült burgonyával tálaljuk,és vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése