Hozzávalók
- Töltelék:
- 1,5 kg birsalma
- 120 g nádcukor
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 1 fiola citromaroma, amitől jó illata, és íze lesz
- 4 cm friss gyömbér, lereszelve
- 1 db vanília aroma
- 50 g darált dió
- Tészta:
- 500 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 150 g porcukor
- 150 g vaj
- 1 db tojás
- 3 ek tejföl
Elkészítés
- 1. lépés
Először elkészítjük a birsalmás tölteléket: az almákat megmossuk jól, és megtöröljük. Majd négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, és ha szép sárga a birsünk a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy lábasban a nádcukorral elkezdjük párolni, hozzáadjuk a citromlevet és citromhéjat. Mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítjük, és egy fiola citromaromával, és vanília aromával bolondítjuk meg.
- 2. lépés
Amikor az alma szinte teljesen megpuhult, és elfőtte az összes a reszelt gyömbért és a darált diót, még néhány percig főzzük. A tölteléket szoba hőmérsékletűre hűtjük, közben begyúrjuk a tésztát.
- 3. lépés
Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, belekeverjük a sütőport, sót, porcukrot, majd hozzáadjuk a hideg vajat, a tojást, és géppel morzsalékosra keverjük. Beletesszük a tejfölt, és viszonylag kemény, de jól nyújtható tésztát gyúrunk. Ha száraznak érezzük, még tejföllel, vagy kevés jeges vízzel tudjuk lágyítani. A hűtőbe tesszük 1 órára. A tésztát kettéosztjuk, majd az első felét kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A fele adagnál 20x30-as a tesi.
- 4. lépés
A tepsit kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel, majd bele emeljük a kinyújtott tésztalapot. A tésztát megböködjük egy villával. Ráhalmozzuk a gyömbéres, birsalmás tölteléket, elegyengetjük. Kinyújtjuk a tészta másik felét, befedjük a tölteléket, megint megböködjük villával. A tetejét megkenjük tojássárgájával. 35 percig sütjük 180 C fokos sütőbe légkeveréssel. Langyosan szeleteljük, porcukorral is megszórhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése