2023. december 25., hétfő

Savanyú káposzta füstölt csülökkel és kolbásszal

Nálunk a karácsonyi ebéd mindenkor változó.Az én koromban már kissé feledésbe merül az a tény,hogy hagyományok. Pedig nekem a hagyomány nagyon fontos volt. Ma már nem annyira.Nem emlékszem  milyen hagyományos ételeket ettem gyerekkoromban,hiszen anyám egyedül nevelt,a nagyszüleim távolabb éltek,de arra emlékszem milyen finomakat lakomáztunk nyáron,és egyéb alkalmakkor.
A töltött káposzta fogalma nem jelent akkora hagyományt,mert más-más étel kerül az asztalunkra.
Most ezzel a recepttel is megdöntöm ezt a régi jó magyar hagyományt!
Karácsonyi ebédünk lesz most,töltött káposzta helyett. Mi nagyon szeretjük!






Hozzávalók

 50 perc
 4 főre
  1. 1 db 1,30 dkg-os füstölt főtt csülök
  2. 1,5 kg savanyú káposzta (házi,a legjobb)
  3. 1 ek füstölt fűszerpaprika őrlemény
  4. 1 db vöröshagyma
  5. 3 ek kacsazsír
  6. 1 liter füstölt hús alaplé (A csülök ebben főtt) (hagyma,bors,fokhagyma+ a füstölt hús íze,ami remek íz)
  7. 1 szál füstölt kolbász jófajta (Bogádi)
  8. 1 kk őrölt chili pehely

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A hagymát apró kockára vágjuk,és a zsíron dinszteljük meg,majd a fűszerpaprikával színezzük szép pirosra,akár a pörkölt alapot,és felöntjük a füstölt alaplével.A káposztát nálam nem kellett kimosni, mert házi készítésű,és pont megfelelő a savanyúsága, hozzáadjuk, keveset borsozzuk,és főzzük puhára lefedve takarékon.(A receptjeim között megtalálható a leírása ennek is).Más ízesítés nem szükséges,mert a káposztába,és a füstölt lébe minden íz megtalálható!

    Savanyú káposzta füstölt csülökkel és kolbásszal recept lépés 1 fotoSavanyú káposzta füstölt csülökkel és kolbásszal recept lépés 1 foto
  2. 2. lépés

    A kolbászt karikázzuk fel,és dobjuk a káposztára,ízesítjük a chilivel.A füstölt csülköt előző nap főzzük meg,és így már a darabolt csontmentes hús felét is adjuk a káposztába. (Aki szeretné tegye bele mindet.)Én csak a felét használtam fel,mert kettőnknek sok lett volna.A másik feléből korhely leves lesz szilveszterre.)Ha elkészült ami még 20 perc rotyogtatás középlángon.Tálaljuk tejföllel,és jófajta kenyérkével.Jó étvágyat hozzá,és boldog ünnepeket!

    Savanyú káposzta füstölt csülökkel és kolbásszal recept lépés 2 fotoSavanyú káposzta füstölt csülökkel és kolbásszal recept lépés 2 foto

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése