A Battenberg süteményt legelőször1884-ben szolgálták fel Viktória királynő unokahúga,Viktoria de hessee-Darmstadt esküvőjén.,aki Louis de Battenberghez ment feleségül.Azóta a britek egyik kedvenc süteménye lett.Amellett, hogy nagyon szép és mutatós, finom is. Tipikus angol teasütemény.
200 g puha vaj
150 g porcukor
200 g liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 teáskanál mandulakivonat
pár csepp piros ételfesték
200 g sárgabaracklekvár
30 dkg natúr marcipán.
Elkészítése
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Keményre hajtogatunk egy alufóliacsíkot, és ezzel hosszában elfelezzük a tepsit. Ebbe kerül majd a kétszínű piskóta. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadagoljuk a felvert tojásokat. Hozzáadjuk a vanília- és a mandulakivonatot. A lisztet összekeverjük a sütőporral, az őrölt mandulával, és a tojásos masszához adjuk. A felét belesimítjuk az előzőleg elkészített tepsibe, a másik felét az ételfestékkel rózsaszínre megszínezzük, és a tepsi másik felébe öntjük.
Előmelegített sütőben, 175 fokon készre sütjük a kétszínű piskótát.kb 15 perc alatt. Rácsra téve kihűtjük. Mindkét színű tésztát hosszában két-két csíkra felvágjuk . A baracklekvárt felmelegítjük, esetleg pár csepp pálinkával ízesítjük. A marcipánmasszát porcukorral beszórt deszkán vékonyra kinyújtjuk, erre tesszük majd a kész süteményalapot. Leteszünk egymás mellé egy sárga és egy rózsaszín piskótacsíkot, amelyet baracklekvárral ragasztunk össze. Majd ismét egy sor piskóta, csak ellenkező.
2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ujjnyi vastag szeletekre vágva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése