Mivel nálunk nem szokás halászlevet fogyasztani karácsonykor,ezért bő leveseket készítek fácán,tyúk,kacsa,libaaprólék,marhaszegy,marhafarok,csontokból.Most a karaj húsoscsontra esett a választás.Sajnos a fácánt hanyagolnom kellett,mert eléggé borsos ára van.Tavaly viszont isteni őzbordát kaptam,és abból volt nagyon finom levesünk.Igyekszem eltérő ételeket az asztalra varázsolni,mert nálunk étkezési szokás nincs napirenden. A megszokott,ámbár divatjamúlt szokásoktól szabaduljunk meg néha.Íme két változatban,galuskával,és anélkül.Természetesen mindkettővel is csodás!
Hozzávalók:
1,5 kg húsos karajcsont darabolva
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa,1 csipet sáfrány,
1 kisebb zeller gumó, zöldjével
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma héjastól,
2 gerezd fokhagyma
10 szem feketebors
1 körömnyi babérlevél
1 darabka gyömbér,
1 db paradicsom,
1 db piros paprika,
só, ízlés szerint
Elkészítése:
A húst egyben hagyom és a csonttal együtt átöblítem és kb. 3 liter hideg vízben felteszem főni.
Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetem, majd beleteszem a sót, szemes borsot(teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát gyömbért, és addig főzöm lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ekkor hozzáadom a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet és tovább főzöm lassú tűzön, míg a zöldségek is megpuhulnak.Miután megfőtt, leveszem a tűzről, és kiszedem a húst és a zöldségeket. A csontokról lecsipegetem a húst a zöldségek mellé, leveses tálba teszem, majd miután leülepedett a leves,tüllruhán keresztül átszűröm, a tálba. Külön kifőzött daragaluskával tálalom.
A daragaluskához:
2 db tojás
1 evőkanál vaj,
1 mokkáskanál só
búzadara, amennyit a tojás felvesz
1 ek reszeltsajt.
Elkészítése:
A dara(gríz)galuskát, legalább fél órát pihentetni kell, mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen hűtőben.
A tojásokat a sóval, vajjal, egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük a sajtot.
Fél óra pihentetés után , forrásban lévő enyhén vegetás vízben 15 perc alatt puhára főzzük. Majd leszűrjük róla a vizet és tálalásig letakarjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése