Nagyon sokan vannak,akik ezt a nagyon ízletes,és illatos zöldséget mellőzik,pedig nagy kultuszra tekint vissza.Magyarországon régóta használják külömböző betegségekre.Nagyon sok jótékony hatása van,érdemes többször a konyhába használatra feldolgozni.Saláták,és köretek,töltelékek,és sültek mellé kíváló zöldségféleség.Édeskömény, más néven ánizskapor vagy fennel.
Az édeskömény a Mediterráneumban vadon nő, az ókori birodalmak lakói értékelték gyógyító hatását. Használták a görögök, rómaiak és a kínaiak is. A gumós édeskömény segíti az emésztést, ezért Petronius idején, a nagy római lakomák előtt rendre egy kis édeskömény-őrleménnyel teli szelencét adtak körbe, melyből már egy szippantás is elégnek bizonyult, hogy végigehessék a különböző fogások garmadáját. De mint üde fogás is szerepelhetett az asztalokon sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezve.
Hozzávalók:
2 narancs
1 édeskömény gumó
2 db újhagyma
1 kiscsokor petrezselyemzöld
3 ek olivaolaj
1 limecitrom leve
2 kk méz
só,rózsabors
2-3 babérlevél
3 ek ánizslikőr
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lime levét,az olivaolajat,a cukrot, a rózsaborsot, amit mozsárban megtörtem,a felaprózott petrezselymet, a babért, ( őrölve) a sót és a likőrt.Egy másik tálban a megtisztított, felszeletelt narancshoz keverjük a felkarikázott hagymát és a felaprózott köményt, majd az öntettel meglocsoljuk, és tálalás előtt 1 órát hűtőben érleljük.
Az édeskömény a Mediterráneumban vadon nő, az ókori birodalmak lakói értékelték gyógyító hatását. Használták a görögök, rómaiak és a kínaiak is. A gumós édeskömény segíti az emésztést, ezért Petronius idején, a nagy római lakomák előtt rendre egy kis édeskömény-őrleménnyel teli szelencét adtak körbe, melyből már egy szippantás is elégnek bizonyult, hogy végigehessék a különböző fogások garmadáját. De mint üde fogás is szerepelhetett az asztalokon sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezve.
Hozzávalók:
2 narancs
1 édeskömény gumó
2 db újhagyma
1 kiscsokor petrezselyemzöld
3 ek olivaolaj
1 limecitrom leve
2 kk méz
só,rózsabors
2-3 babérlevél
3 ek ánizslikőr
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lime levét,az olivaolajat,a cukrot, a rózsaborsot, amit mozsárban megtörtem,a felaprózott petrezselymet, a babért, ( őrölve) a sót és a likőrt.Egy másik tálban a megtisztított, felszeletelt narancshoz keverjük a felkarikázott hagymát és a felaprózott köményt, majd az öntettel meglocsoljuk, és tálalás előtt 1 órát hűtőben érleljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése