2015. április 18., szombat

Sonkás kelbatyu.

A kelkáposzta gazdag kalciumban, magnéziumban, C-K, és B6 vitaminban. Amire nagy szükségünk van, főleg télen, ráadásul koleszterin csökkentő, antioxidánsokban gazdag. Variálhatósága végtelenül sokoldalú. Nagyon ízletes, szeretjük.







Hozzávalók:

12 db kelkáposztalevél

40 dkg darált hús vegyesen (marha sertés)

1 db sárgarépa

1 db póréhagyma

1 db kaliforniai paprika

só bors

10 dkg füstölt sonka

1 db tojás

4 evőkanál olívaolaj

15 dkg kolozsvári szalonna
1 evőkanál zsemlemorzsa

1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés módja:

A káposztaleveleket megmossuk és forrásban lévő sós vízben pár percig főzzük. A sonkát apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és a kimagozott paprikával együtt apró kockára vágjuk. A póréhagyma fehér részét szintén apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat. A sonkát, a répát, hagymát, paprikát kicsit megpirítjuk benne. Picit sózzuk, de a sonka miatt nem biztos hogy kell, borsozzuk, petrezselyemzölddel gazdagítjuk a színe miatt is. Ha kihűlt a tojást is hozzáadjuk,és a darált hússal összedolgozzuk. Ha lágy lenne, még morzsát is keverhetünk bele.A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A káposztalevelek vastag levélnyelét éles késsel kivágjuk. Két levelet egymással szembe állítva összeillesztünk úgy hogy takarják egymást, és megtöltjük egy kis gombóc hússal. A csúcsát megtekerjük óvatosan, és zsineggel összekötjük és megolajozott tepsibe állítjuk. Amikor a 6 db batyu elkészült, meglocsoljuk a maradék olívaolajjal, mindegyikre helyezünk 1 db szalonnacsíkot, amit előtte beirdaltunk. Sütőben kb. 20-25 percig 160 majd 190 fokon sütjük alsó felső sütésen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése