Nigella lawson receptje,azonnal elkészítettem ahogy a könyvét megkaptam.Isteni finom!
Hozzávalók:
A palacsintákhoz:
- 2 darab tojás (nagy)
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 csipet só
- 6-7 púpozott evõkanál liszt
- 100 g vaj
- 1 fiola vanília aroma
A töltelékhez:
- 350 g tehéntúró
- 200 g krémsajt
- 1 darab tojás (nagy)
- 50 g finomított kristálycukor
- ½ citrom lereszelt héja
- néhány csepp vanília-kivonat
Az áfonyaszószhoz:
- 200 g kék áfonya
- 45 g finomított kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2 teáskanál kukorica
- keményítő (vagy 2 teáskanál más
- vízben oldódó keményítő)
A tálaláshoz:
- 2 púpozott teáskanál porcukor (10 g)
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 2 doboz tejföl (280 ml)
Elkészítése:
Először a palacsintákat készítjük el. Robotgéppel, vagy kézzel felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejet, a tejszínt, a vanília aromát és a sót. Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, miközben simára keverjük a tésztát. Akkor jó, amikor olyan sűrű, mint a zsírdús tejszín. Fél óráig állni hagyjuk.
Közben megolvasztjuk a vajat és egy picit hagyjuk visszahűlni. Amikor letelt a fél óra, hozzákeverünk a palacsintatésztához egy evőkanál vajat. Felhevítünk egy 20 cm átmérőjű serpenyőt, vagy palacsinta sütőt és egy kevéske vajat teszünk az aljába. Amikor a serpenyő kellőképpen felforrósodott, öntsünk bele a kancsóból annyi tésztát, hogy épp beborítsa az alját, forgassuk-rázogassuk, hogy a tészta szétterjedjen, és a felesleget öntsük vissza a kancsóba. (Így a palacsintának lesz egy kis füle a serpenyő peremén, de ne aggódjunk, épp erre van szükségünk. )
Süssük a palacsinta egyik oldalát, amíg a széle már kezd visszapöndörödni, és az alja teljesen megköt. Fordítsuk át egy tányérra, sült felével fölfelé, és takarjuk le egy konyharuhával. Folytassuk a palacsintasütést, amíg a tészta el nem fogy. 12 palacsinta kell, hogy a konyharuha alatt lapuljon.
Ha úgy könnyebb a dolgunk, elkészíthetjük a tölteléket most, megtölthetjük vele a palacsintákat, és hármasával becsomagolva le is fagyaszthatjuk őket, hogy aztán amikor szükségünk lesz rá, a fagyott palacsintákat – alig 10 perc alatt – készre süssük.
Ha azonban frissen készítjük, melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A maradék olvasztott vaj egy részével kenjük ki a tálat, amelyben a blinceket fogjuk kisütni – a tál kb. akkora legyen, mint amilyenben a lasagnét szoktuk készíteni.
Keverjük sima krémmé a töltelék hozzávalóit. Fektessünk magunk elé egy palacsintát, sült felével lefelé, a fülecskét magunk felé fordítva. Halmozzunk a közepére egy púpozott evőkanálnyi túrótölteléket, a fülénél fogva hajtsuk rá az egyik oldalát, majd körben tovább úgy, hogy négyszögletes batyut kapjunk, majd helyezzük az előkészített tálra. A többi palacsintát hasonlóképpen töltsük meg.
Kenjük meg a tetejüket jó bőven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-30 percig, amíg a blincek szép aranyszínűre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel.
Kenjük meg a tetejüket jó bőven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-30 percig, amíg a blincek szép aranyszínűre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel.
Hagyjuk bugyogni kb. 3 percig, amíg a gyümölcs kiizzadja a leve nagy részét, és egy kicsit le is sül. Keverjük hozzá a keményítőt, és főzzük tovább még fél percig, amíg a szósz szép sűrű és fényes nem lesz.
Emeljük ki a tálat a sütőből, és szitáljunk a blincek tetejére porcukrot és az őrölt fahéjat, hogy mindenhová bőven jusson belőle. Tegyük az asztalra, és készítsünk mellé egy kancsóban hideg tejfölt, egy másikban pedig a meleg áfonyaszószt. Egészségünkre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése