A dió tápértéke magas és értékes tápanyagai vannak, ezért érdemes néhány diót naponta bekapni.
Tisztítja a vért, jót tesz a gyomornak.Alkalmazzák gyomor, és bélhurut kialakulására, valamint magas vérnyomás esetén is.A likőripar is alkalmazza előszeretettel.Ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban népiesen kulcsos diónak nevezték.A dióolajat melynek jellegzetes aromája van főként ízesítésre használjuk elsősorban salátáknál.
Hozzávalók
- 10 dkg darált dió
- 30 dkg cukor
- 1 dl tej
- 4 tojásfehérje
- 2 ek. étkezési keményítő
A töltelékhez
- 10 dkg étcsoki 75%-os
- 1 dl tejszín
- 1 ek. olaj
- 10 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
Díszítéshez
- Egész diószemek
- tortabevonó
Elkészítés
Elkészítés
A darált diót összekeverem a cukorral, majd forró tejjel leöntöm és hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a keményítőt belekeverem, majd a dióval a legvégén. Kanállal halmokat rakunk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságba, és előmelegített sütőben 10 perc alatt 200 fokon megsül. Amíg hűl, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk az olajjal, és a cukorral, majd a tejszínt belekeverjük, és amikor egyneművé válik, a margarinnal is jól elkeverjük. Hagyjuk hűlni, a hűtőbe 1/2 órát, majd megtöltünk kettő puszedlit összeillesztve, és a tetejét csokival csurgatjuk meg. Fél dió szemekkel díszítjük. Behűtjük, majd dobozoljuk. Minél tovább áll, annál porhanyósabb, finomabb.
Tárolás:
Sokáig eláll dobozban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése