Nagymamám régi receptkönyvében fedeztem fel anno annak idején,de fogalmam sincs miért ez a neve. Édesanyám is sütött biztosan hasonló sütiket, de sajnos nem emlékszem rá, hiszen kevés ideje volt arra hogy sütögessen, meg szegények is voltunk. Párszor megsütöttem fiatal koromben, de előkerült ez a diós változat, és nekem megtettszett nagyon. Úgy gondoltam megint megpróbálom, hiszen már nem is emlékeztem a receptjére.
HOZZÁVALÓK 14 szelethez:
- A tésztához:
- 15 dkg puha vaj
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 5 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg finomliszt
- csipet só
- 2 dl langyos tej
- A habhoz:
- 5 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
- 1 tk citromé
- csipet só
- valamint
- 20 dkg sárgabarack lekvár
- 10 dkg durvára vágott dió
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit, a kevés tejben feloldott élesztőt és a többi hozzávalót. Annyi langyos tejjel keverjük ki, amennyitől könnyen keverhető tésztát kapunk. A tésztát jól kidolgozzuk,vajazott, lisztezett kb 32x24 cm-es sütőtepsibe simítjuk.ha kicsit ragad, akkor vizes kenőkéssel simítsuk el. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tésztát kb.165 fokon 25 percig sütjük.
A sütőből kivesszük, megkenjük jó házikészítésű sárgabarack lekvárral, és rásimítjuk a tojásfehérjéből, cukorból citromlével vert kemény habot, megszórjuk a dióval, és további kb. 10 percig sütjük lassú sütés mellett. Majd szárítjuk 15 percig 70 fokon.
Teljes kihűlés után vizes késsel szeleteljük és kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése