A zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Melankólia ellen és fogfájásra is alkalmazták, afrodiziákumként is említik, és állítólag megfiatalítja fogyasztóit. Egy időben a zellert csak ízesítésre használták, de a nemesítés után megkezdte önálló hódító útját, ma már a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható szinte mindenhol.
1 csomag szárzeller
4 szem krumpli
1 dl tejszín
fehérbors
só
friss bazsalikomlevél
1 dl tej (vagy 1,5 dl)
parmezán
pirított kolozsvári szalonna
Elkészítése:
A zellert és a krumplit megtisztítjuk, majd darabokra vágjuk. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, majd puhára főzzük a zöldségeket. Mielőtt hozzáöntjük a tejszínt, botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. A tejjel beállítjuk a sűrűségét, hozzáadjuk a parmezánt, és 1-2 percet főzzük, majd a pirított szalonnával és a bazsalikomlevéllel csészékben kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése