2018 Karácsony!
Ilyenkor karácsony tájékán nagyon sokféle kalács készül, amikor is a családok kitesznek mindenhol magukért. Ezt a Bécsi kalácsot egy magazinból lestem ki, és nagyon finomra sikerült.A fahéj illata átjárja a konyhát, és szinte táncra perdül a fakanál, mikor a krémje készül.
Hozzávalók:
- 25 dkg sovány túró
- 6 ek tej
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
A töltelék
- 3 ek mazsola
- 3 ek rum
- 25 dkg darált mandula
- 5 dkg cukor
- 1,5 tk fahéj
- 1 kk reszelt citromhéj
- 1 késhegynyi kardamom
- 5 ek tejszín
- 20 dkg marcipánmassza
Szóráshoz
- porcukor
Elkészítése:
A túrót a tejjel, a tojással, az olajjal, sóval összekeverem. A sütőport a lisztbe keverem, és hozzáteszem a túróhoz. Sima tésztává gyúrom.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát kinyújtom 40×25 cm-esre. A hosszabb oldaláról egy 2 cm-es csíkot levágok. A tésztát egy kivajazott sütőtepsibe helyezem és a marcipánt, amit két fólia között nyújtottam ki, középre ráfektetem.
Erre rákenem a mandulamasszát, amit úgy készítek el, hogy a mazsolát forró vízben megmosom, szárazra törlöm, durvára vágom, és ráöntöm a rumot. A mandulát a cukorral, fahéjjal, kardalommal, citromhéjjal, rumos mazsolával és a tejszínnel összekeverem.
A tészta hosszabb oldalait kétfelől majdnem középig kell feltekerni. A levágott tésztacsíkot négy darabba vágom, a tészta tetejére fektetem, és rányomkodom.
A sütőbe téve 50 perc alatt aranysárgára sütöm. Melegen megszórom porcukorral. Frissen a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése