Nemrégen készítek pitéket,és főleg francia recepteket készítettem ezidáig .Egy receptverseny alkalmából nyertem pénzt,és abból sikerült nagyon szép hullámosszélű pitesütőket vennem.Annyira vágytam már rá,de sohasem sikerült az üzletben nálunk kapni.Amikor ezt a receptkönyvet sikerült a Lidlben megkapnom,annyira megörültem ennek a receptnek,hogy azonnal megvásároltam a hozzávalókat ami hiányzott hozzá,mert amúgy sokmindent tartok a konyhámban,és az éléskamrámban,és nekiláttam.Nagyon finomra sikerült,a tésztája is kiválóan megsült.
Érdekesség :
A quiche lorraine (kis loren) klasszikus francia szalonnás-póréhagymás, sós pite. Számtalan töltelékkel készíthető, ha nem szalonnás-póréhagymás töltelékkel készítjük, akkor nem nevezhető „quiche lorraine-nek, hanem csak quiche-nek!
Hozzávalók:
25 dkg hideg liszt
30 dkg hideg vaj
Víz, hidegen 1,5 dl
étkezési só ízlés szerint
40 dkg csirkemellfilé,
10 dkg túró
póréhagyma 1 szál
4 dl tejszín
Tojás 4 db
Lovilio Grana Padano sajt 5 dkg
Petrezselyem 8–10 szál
Fokhagyma 4 gerezd
Vöröshagyma 1\2 fej
Sárgarépa egy szál
5 dkg vaj
étkezési só ízlés szerint
Bors frissen őrölt ízlés szerint
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A tészta rendkívül egyszerű, azonban csak akkor fog sikerülni, ha minden alkotóelem nagyon hideg! Ehhez a lisztet a hűtőbe tesszük, a vajat és a vizet pedig a fagyasztóba. A víz akkor tökéletes, ha vékony jéghártya van a tetején. Ha minden alkotóelem hideg, nincs más dolgunk, csak a lisztre reszelni a fagyos vajat, hozzá önteni a fagyos vizet, sózni, és összedolgozni. A tésztát ne gyúrjuk túl, igyekezzünk gyorsan dolgozni! Nem kell teljesen homogén állagúnak lennie. Elég, ha összeáll, ha maradnak vajdarabkák, akkor csak érdekesebb állagúra fog majd sülni a tészta. Ha elkészült a tészta, szorosan fóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük minimum 20 percet! Ha előző este készítjük el, akkor lesz a legjobb a tészta!
Amíg a tészta pihen, bőven van időnk a többi hozzávalóval foglalkoznunk. A csirkét egészben kevés vajon megsütjük. Lassan sütjük, ne nagyon kapjon színt, továbbá sütés közben hozzáadunk egy pár gerezd zúzott fokhagymát, cikkekre vágott hagymát, apróra vágott sárgarépát és a petrezselyem szárát. Sóval és borssal ízesítjük. Ha enyhén körbepirult a csirkemell, az összes zöldséggel együtt előmelegített sütőbe tesszük. 150 °C- on 10–15 percig sütjük a csirkemellet a vastagságtól függően. Ha elkészült, 1 x 1 cm- es kockákra vágjuk, majd félretesszük. A zöldséget másra használjuk.
Amíg sül a csirke, a petrezselymet finomra, a póréhagymát apró kockákra vágjuk, a túrót pedig kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk. A póréhagymát egy kis vajon rövid ideig meg is pároljuk. Villával összekeverjük a tejszínt, tojást és a reszelt sajtot. A tojásos-sajtos keveréket pedig sózzuk.
Újra a tésztával dolgozunk. Két zsírpapír között kb. 3–4 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát kb. 30–35 cm átmérőjű, porcelánból készült „pités formába” terítjük. Ujjal lenyomkodjuk a sarkokat, a „pités forma” széléről pedig késsel levágjuk a túllógó tésztát. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd újra jön a zsírpapír, amelyre „nehezéket” (pl. bab, rizs) rakunk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben elősütjük. Addig sütjük, amíg a tészta közepe is szép aranysárgára sül. Az elősütött tésztára szórjuk a morzsolt túrót, a párolt póréhagymát, a csirkemell darabokat és a finomra vágott petrezselymet. Az egészet leöntjük a tojásos-sajtos tejszínkeverékkel, és egy kis reszelt sajtot rakunk a tetejére, végül 180 °C-on 25–35 perc alatt készre sütjük. Ha a pite szép aranybarnára sült, hagyjuk egészben, a formájában pihenni, amíg lehűl! Langyosan fogyasztjuk!
Érdekesség :
A quiche lorraine (kis loren) klasszikus francia szalonnás-póréhagymás, sós pite. Számtalan töltelékkel készíthető, ha nem szalonnás-póréhagymás töltelékkel készítjük, akkor nem nevezhető „quiche lorraine-nek, hanem csak quiche-nek!
Hozzávalók:
25 dkg hideg liszt
30 dkg hideg vaj
Víz, hidegen 1,5 dl
étkezési só ízlés szerint
40 dkg csirkemellfilé,
10 dkg túró
póréhagyma 1 szál
4 dl tejszín
Tojás 4 db
Lovilio Grana Padano sajt 5 dkg
Petrezselyem 8–10 szál
Fokhagyma 4 gerezd
Vöröshagyma 1\2 fej
Sárgarépa egy szál
5 dkg vaj
étkezési só ízlés szerint
Bors frissen őrölt ízlés szerint
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A tészta rendkívül egyszerű, azonban csak akkor fog sikerülni, ha minden alkotóelem nagyon hideg! Ehhez a lisztet a hűtőbe tesszük, a vajat és a vizet pedig a fagyasztóba. A víz akkor tökéletes, ha vékony jéghártya van a tetején. Ha minden alkotóelem hideg, nincs más dolgunk, csak a lisztre reszelni a fagyos vajat, hozzá önteni a fagyos vizet, sózni, és összedolgozni. A tésztát ne gyúrjuk túl, igyekezzünk gyorsan dolgozni! Nem kell teljesen homogén állagúnak lennie. Elég, ha összeáll, ha maradnak vajdarabkák, akkor csak érdekesebb állagúra fog majd sülni a tészta. Ha elkészült a tészta, szorosan fóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük minimum 20 percet! Ha előző este készítjük el, akkor lesz a legjobb a tészta!
Amíg a tészta pihen, bőven van időnk a többi hozzávalóval foglalkoznunk. A csirkét egészben kevés vajon megsütjük. Lassan sütjük, ne nagyon kapjon színt, továbbá sütés közben hozzáadunk egy pár gerezd zúzott fokhagymát, cikkekre vágott hagymát, apróra vágott sárgarépát és a petrezselyem szárát. Sóval és borssal ízesítjük. Ha enyhén körbepirult a csirkemell, az összes zöldséggel együtt előmelegített sütőbe tesszük. 150 °C- on 10–15 percig sütjük a csirkemellet a vastagságtól függően. Ha elkészült, 1 x 1 cm- es kockákra vágjuk, majd félretesszük. A zöldséget másra használjuk.
Amíg sül a csirke, a petrezselymet finomra, a póréhagymát apró kockákra vágjuk, a túrót pedig kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk. A póréhagymát egy kis vajon rövid ideig meg is pároljuk. Villával összekeverjük a tejszínt, tojást és a reszelt sajtot. A tojásos-sajtos keveréket pedig sózzuk.
Újra a tésztával dolgozunk. Két zsírpapír között kb. 3–4 mm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát kb. 30–35 cm átmérőjű, porcelánból készült „pités formába” terítjük. Ujjal lenyomkodjuk a sarkokat, a „pités forma” széléről pedig késsel levágjuk a túllógó tésztát. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd újra jön a zsírpapír, amelyre „nehezéket” (pl. bab, rizs) rakunk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben elősütjük. Addig sütjük, amíg a tészta közepe is szép aranysárgára sül. Az elősütött tésztára szórjuk a morzsolt túrót, a párolt póréhagymát, a csirkemell darabokat és a finomra vágott petrezselymet. Az egészet leöntjük a tojásos-sajtos tejszínkeverékkel, és egy kis reszelt sajtot rakunk a tetejére, végül 180 °C-on 25–35 perc alatt készre sütjük. Ha a pite szép aranybarnára sült, hagyjuk egészben, a formájában pihenni, amíg lehűl! Langyosan fogyasztjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése