A pogácsákat soha nem lehet megunni, ámbár én már unalmasnak tartom, hogy annyiszor a palettára kerül, de azért mindíg van valaki akit érdekel.Ezért hát ne nehezteljen érte senki, ha már unja a pogácsás recepteket
Talán már mindenki ismeri ezt a nagyon népszerű pogácsát, Lajos Mari receptje alapján készítettem.
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 500 g finomliszt
- só
- 250 g vaj/margarin
- 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
- 2,5 dl tejföl
- 100 g edami vagy trappista sajt.
Elkészítése:
A tésztához a tejet fellangyosítjuk a cukorral, majd hozzá tesszük az eltördelt élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet a dagasztógép táljába öntjük, és hozzáadjuk a vajat, sót,futtatott élesztőt és a tojássárgáját, tejfölt.A gépre bízzuk a dagasztást!Cipót formálunk belőle, és letakarva 1 órát a hűtőben kelesztjük.
A sajtot reszeljük le. A 2 db sütőlapot szilikonlappal béleljük ki.200 fokra melegítsük fel a sütőt.Lisztezett munkalapon 2,5 cm-re nyújtsuk ki a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és sűrűn meghintjük a reszelt sajttal.4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tésztát, némi távolságra egymástól a tepsikbe sorakoztatjuk a pogácsákat ( sülés közben megnőnek.) Aranysárgára sütjük 170 fokon 25 percig.A sütő aljába egy edényben vizet tegyünk a jó süléshez gőz kell.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése