A magas cukortartalma miatt a füge leggyakrabban desszert formájában kerül elénk, pedig előételként, salátában vagy épp a főételeinkben is megállja a helyét.
A fügés előételek között előkelő helyen szerepelnek a füge-sajt párosítások, nagyon klasszul kiegészítik egymást, főleg a krémesebb, lágy, frissebb sajtokkal, így például biztos befutó a fügével kínált friss kecskesajt, de a füge-camembert páros is mindig nyerő.
Salátákban is belekomponálhatjuk a fügét, kifejezetten izgalmas a balzsamecetes, madársalátával, rukkolával kiegészített fügecarpaccio, de ennél egyszerűbb és szintén jó megoldás, ha a kedvelt zöldsalátáinkba beleszelünk 2-3 fügét.
Desszertnek
Desszertnek készíthetünk fügés pitét, fügével gazdagított rétest, lényeg az, hogy bármilyen töltelékhez vagy süteményhez is adjuk a fügét, számoljunk a cukortartalmával, azaz a készülő sütemény adott esetben már nem igényel semmilyen hozzáadott cukrot. Friss füge hiányában nyugodtan használhatunk fügelekvárt, fügebefőttet, amivel bármikor nyarat varázsolhatunk a konyhánkba.
Marcipánnal töltött füge mandulás köntösben.
Hozzávalók:
4 db füge
10 dkg marcipán
A bundához:
1 db tojás
2 evőkanál liszt
1 dl pezsgő
1 mokkáskanál porcukor
csipet só
8 dkg szeletelt mandula
étolaj a sütéshez
A mártáshoz:
2 evőkanál cukor
2 dl vörösbor
1 szem szegfűbors
a füge kikapart belseje
1 teáskanál hideg vízzel elkevert keményítő
A sabayonhoz:
4 db tojás sárgája
0,5 dl bodzaszörp Elkészítés: A füge alját levágjuk, a belsejét kiskanállal kikaparjuk, félretesszük.
Elkészítjük a sűrű palacsintatésztát: ehhez a bunda összes hozzávalóit habverővel simára keverjük, pihentetjük, míg elkészítjük a vörösbormártást.
A cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort, a felére főzzük, és a hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (tálalhatjuk, hidegen vagy melegen is).
A töltött fügéket a masszába mártjuk, meghempergetjük a mandulában, és forró olajban pirosra sütjük, papíron lecsepegtetjük.
A sabayonhoz a tojássárgákat keverőtálba tesszük, hozzáöntjük, a bodzaszörpöt és a martinit, majd gőz felett habosra verjük, amíg szép krémes lesz.
A fügéket a kétféle mártással tálaljuk.
0, 5 dl vermouth (martini)
Dunszt Zsolt receptje.
Töltött füge:
Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr
Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése