Ha lila, akkor legyen füge.Annyira szépséges ez a mediterrán gyümölcs, hogy nem lehet nem szeretni.Egy kevert tésztás süteményt készítettem belőle,de bizonyára van aki ráismer, mert almával készül az eredeti recept. Én most fügére váltottam. Nagyon finom frissiben, de 1-2 napnál tovább ne tároljuk, mert már akkor kissé megkeményedik a tésztája.
- 28 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 4 db tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 4 ek tej
A töltelékhez:
- 6-8 db lila,és fehérfüge vegyesen,de ez mindegy
- 3 ek barna nádcukor
- 1 kk vaníliamag őrölt
- 1 db csillagánizs
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- csipet őrölt kardamommag
- 1 ek víz
- 1 tk étkezési keményítő
A habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- A tetejére mandulaforgács.
Elkészítése:
- Először a fügéket négyfelé vágjuk. A cukorral, fűszerekkel, citromlével feltesszük párolni.Besűrítjük kevés víz, és étkezési keményítővel, majd félretesszük kihűlni.
- A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük.Robotgépet használjunk ha lehet.
- Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk liszttel. A masszát beleöntjük, és elegyengetjük.
- A tésztára simítjuk a párolt fügét, a levéből ha lehet ne tegyünk, csak minimálisat. 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. 160 fokon szárítjuk inkább, mint sütjük, szép világos színe maradjon ha lehet.A sütőben hagyjuk még egy kicsit ha lezártuk, ne rögtön vegyük ki.A hab összeeshet.
- Miután kihűlt a sütemény vizes késsel szeleteljük kockára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése