Különleges alkalmakra különleges leves. A zöld spárga nem éppen olcsó zöldségféle, de érdemes beruházni 1-2 csomaggal, mert ízletes leveseket, vagy köretet készíthetünk belőle szezonban. Még kapható, de nem olcsó.Így csak az vegye meg, aki igazán szereti, és el is tudja jól készíteni. A habgaluska nagyon jól illik bele,és ünnepi levesbetétként uralja levesünk tartalmát .
500 g zöld spárga
1 csokor újhagyma
1 ek. olívaolaj
1 liter tyúkhúsleves (2 kockából)
1 ek. liszt
3 dl tej
2+1 dl tejszín
só, őrölt fehér bors
150 g főtt sonka
1 tojásfehérje
Elkészítése:
1. A spárgasípokat megmossuk (a zöld spárgát nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket leválasztjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm zöldjével együtt felaprítjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a spárgasípokat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vaj puhára főzzük (15-20 perc)alatt.
2. Kiemelünk a levesből 8-12 szál spárgát, 4-5 cm hosszan leválasztjuk a fejeket a díszítéshez, a szárakat visszatesszük a levesbe, és botmixerrel az egészet krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a rétes-/rizsliszttel elkevert tejet, 2 percig forraljuk, aztán beledolgozunk 2 dl tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk, melegen tartjuk.
3. A sonkát felkockázzuk, aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a maradék 1 dl tejszínt, ízlés szerint sót, és néhány pörgetéssel habbá keverjük. Két egymásba forgatott kiskanállal galuskákat formálunk belőle, és enyhén sós, szelíden gyöngyöző vízben/húslevesben 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.
4. A levest csészékbe/tálkákba szedjük, tetejükre helyezzük a sonkagaluskákat, végül a félretett, kettévágott spárgafejekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Tipp:
– Ha túl lágy a sonkamassza, 1-2 kávéskanál zsemlemorzsát keverünk hozzá, és 10 percig pihentetjük, hogy megszívja magát, csak ezután főzzük ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése